Mër, Kor 17, 2024
Banner Top
Banner Top
Inkontinenca e zorrëve: Simptomat, Diagnostikimi dhe Trajtimi

Inkontinenca e zorrëve është një paaftësi për të kontrolluar lëvizjet e zorrëve, duke rezultuar në ndotje të pavullnetshme. Nganjëherë është e njohur edhe si mosmbajtjeje fekale.

Përvoja e mosmbajtjes së zorrëve mund të ndryshojë nga personi në person. Disa njerëz ndiejnë një nevojë të papritur për të shkuar në tualet, por nuk janë në gjendje të arrijnë një tualet në kohë. Kjo njihet si inkontinencë e zorrëve.

Njerëzit e tjerë nuk përjetojnë ndjesi para se të ndoten, të njohur si mosmbajtjeje pasive ose ndotje pasive.

Disa njerëz përjetojnë inkontinencë çdo ditë, ndërsa për të tjerët kjo ndodh vetëm herë pas here.

Mendohet se 1 në 10 njerëz do të preken nga ajo në një moment në jetën e tyre. Mund të prekë njerëz të çdo moshe, megjithëse është më e zakonshme tek të moshuarit. Eshtë gjithashtu më e zakonshme tek gratë sesa burrat.

Shkaqet e mosmbajtjes së zorrëve

Inkontinenca e zorrëve zakonisht shkaktohet nga një problem fizik me pjesët e trupit që kontrollojnë zorrët.

Problemet më të zakonshme janë:

probleme me rektumin – rektumi nuk është në gjendje të mbajë pjeset fekale siç duhet derisa të vijë koha për të shkuar në tualet
probleme me muskujt unazor – muskujt në pjesën e poshtme të rektumit nuk punojnë si duhet
dëmtimi nervor – sinjalet nervore të dërguara nga rektumi nuk arrijnë në tru.

Diagnostikimi i inkontinencës së zorrëve

Mjeku i përgjithshëm do të fillojë duke ju pyetur për modelin e simptomave tuaja dhe çështje të tjera të lidhura me to, siç është dieta juaj.

Mund t’ju duket e turpshme, por është e rëndësishme të përgjigjeni sa më sinqerisht dhe plotësisht, për t’u siguruar që merrni trajtimin më të përshtatshëm. Njoftojini mjekun tuaj për:

  • çdo ndryshim në zakonet tuaja të zorrëve që zgjasin për më shumë se disa javë
  • gjakderdhje rektale
  • dhimbje stomaku
  • çdo ndryshim në dietën tuaj
  • çdo ilaç që jeni duke marrë

Mjekët tuaj zakonisht do të kryejë një ekzaminim fizik. Ata do të shikojnë në anusin tuaj dhe zonën përreth për të kontrolluar dëmtimin dhe për të kryer një ekzaminim të zorrës së trashë, duke futur një gisht me doreza në pjesën e poshtme.

Trajtimi i inkontinencës së zorrëve

Trajtimi për mosmbajtjen e zorrëve varet nga shkaku themelor dhe modeli i simptomave tuaja.

Shpesh rekomandohet të provoni trajtimet më pak ndërhyrëse, të tilla si ndryshimet në dietë dhe programet e ushtrimeve.

Medikamentet dhe kirurgjia zakonisht merren parasysh vetëm nëse trajtimet e tjera nuk kanë funksionuar.

Youtube

Arkiva

Kategoritë