Mër, Maj 18, 2022
Banner Top
Banner Top
Hidratimi i mirë mund të zvogëlojë rreziqet afatgjata për dështimin e zemrës

Qëndrimi i hidratuar mirë mund të shoqërohet me një rrezik të reduktuar për zhvillimin e dështimit të zemrës, sipas studiuesve në Institutin Kombëtar të Shëndetit.

Gjetjet e tyre, të cilat shfaqen në revistën ‘European Heart Journal’, sugjerojnë se konsumimi i sasive të mjaftueshme të lëngjeve gjatë gjithë jetës, jo vetëm që mbështet funksionimin thelbësor të trupit, por gjithashtu mund të zvogëlojë rrezikun e problemeve të rënda të zemrës në të ardhmen.

Dështimi i zemrës, një gjendje kronike që zhvillohet kur zemra nuk pompon mjaftueshëm gjak për nevojat e trupit, prek më shumë se 6.2 milionë amerikanë, pak më shumë se 2% e popullsisë. Është gjithashtu më e zakonshme tek individët e moshës 65 vjeç e sipër.

“Ngjashëm me reduktimin e marrjes së kripës, pirja e mjaftueshme e ujit dhe qëndrimi i hidratuar janë mënyra për të mbështetur zemrën tonë dhe mund të ndihmojnë në reduktimin e rreziqeve afatgjata për sëmundjet e zemrës,” tha Dr. Natalia Dmitrieva, autorja kryesore e studimit.

“Marrja e natriumit dhe lëngjeve të serumit mund të vlerësohet lehtësisht në ekzaminimet klinike dhe të ndihmojë mjekët të identifikojnë pacientët që mund të përfitojnë nga të mësuarit rreth mënyrave për të qëndruar të hidratuar,” tha Dr. Manfred Boehm.

Lëngjet janë thelbësore për një sërë funksionesh trupore, duke përfshirë ndihmën e zemrës për të pompuar gjakun në mënyrë efikase, mbështetjen e funksionit të enëve të gjakut dhe orkestrimin e qarkullimit.

Megjithatë, shumë njerëz marrin shumë më pak sesa kanë nevojë, thanë studiuesit. Ndërsa udhëzimet e lëngjeve ndryshojnë në bazë të nevojave të trupit, studiuesit rekomanduan një konsum ditor të lëngjeve prej 6-8 filxhanësh (1,5-2,1 litra) për gratë dhe 8-12 filxhanë (2-3 litra) për burrat./MedicalxPress

Arkiva

Kategoritë