Die, Dhj 3, 2023
Banner Top
Banner Top
Disa këshilla nga mjekët si t’i pastrojmë veshët në mënyrë të sigurt

A ndjeni se veshët tuaj janë bllokuar? Kjo vjen si pasojë e grumbullimit të tepërt të dyllit. Kjo madje mund të shkaktojë probleme me dëgjimin tuaj. Ju ndoshta keni lexuar se përdorimi i një shtupë pambuku nuk është një mënyrë e sigurt për të hequr dyllin. Këtu janë disa këshilla se si të pastroni veshët në mënyrë të sigurt, çfarë të mos bëni dhe kur të kontaktoni mjekun tuaj.

Si dhe pse krijohet dylli

Dylli i veshit, është një mënyrë vetëpastrimi që prodhon trupi ynë, i cili mbledh papastërtitë dhe bakteret. Zakonisht, dylli del nga veshët në mënyrë natyrale përmes përtypjes dhe lëvizjeve të tjera të nofullës.

Shumë njerëz nuk kanë nevojë të pastrojnë veshët e tyre. Ndonjëherë, megjithatë, dylli mund të grumbullohet dhe të ndikojë në dëgjimin tuaj. Kur dylli i veshit arrin këtë nivel, quhet “ngjitje”.

Nëse keni një bllokim, mund të përjetoni simptoma të tilla si:

Dhimbje në veshin e prekur

Zhurmë në vesh

Probleme në dëgjim

Marramendje

Kollë

Mund të keni më shumë gjasa të zhvilloni më shumë dyll nëse përdorni aparate dëgjimi ose tapa veshësh. Të moshuarit dhe njerëzit me aftësi të kufizuara zhvillimore janë gjithashtu në rrezik më të lartë. Forma e kanalit tuaj të veshit mund ta bëjë më të vështirë heqjen natyrale të dyllit, raporton Healthline.

Mënyrat më të mira për të pastruar veshët

Mënyra më e sigurt për të hequr grumbullimin e dyllit nga veshët tuaj është të shkoni te mjeku. Në takimin tuaj, mjeku juaj mund të përdorë mjete speciale për ta pastruar atë në mënyrë të sigurt. Nëse vendosni të provoni të hiqni dyllin në shtëpi, këto janë metodat më të sigurta për t’i provuar vetë:

Përdorni shtupë pambuku vetëm në pjesën e jashtme të veshit tuaj, ose më mirë akoma, provoni ta fshini zonën me një leckë të ngrohtë dhe të lagur.

Shumë farmaci shesin pikatore veshi pa recetë (OTC) që zbutin dyllin. Këto pika janë zakonisht një zgjidhje. Ato mund të përmbajnë: vaj mineral për fëmijë, glicerinë peroksid hidrogjeni dhe peroksid fiziologjik.

Hidhni numrin e caktuar të pikave në vesh, prisni pak, dhe më pas kullojeni ose shpëlajeni veshin. Ndiqni gjithmonë udhëzimet në paketim. Kontaktoni një mjek nëse simptomat tuaja vazhdojnë pas trajtimit.

Ju gjithashtu mund të zgjidhni të pastroni veshët duke përdorur një shiringë. Në këtë procedurë, ju do të shpëlani butësisht kanalin e veshit duke përdorur ujë ose tretësirë ​​të kripur. Kjo metodë është shpesh më efektive nëse së pari përdorni një lloj dylli zbutës 15 deri në 30 minuta para fillimit të procedurës.

Pse është e rëndësishme të pastroni veshët?

Pak dyllë veshi është krejtësisht normale dhe mirë të kesh në kanalet e veshit. Megjithatë, nëse grumbullohet dhe fillon të shkaktojë simptoma, të tilla si humbja e dëgjimit ose marramendja, është e rëndësishme ta pastroni atë. Ndonjëherë edhe dylli mund të zhvillojë një infeksion.

Sa shpesh duhet t’i pastroj veshët?

Nuk duhet t’i pastroni veshët shumë shpesh. Të bësh këtë mund të irritojë kanalin e veshit ose madje të çojë në një problem më të madh nëse bëhet gabim. Sipas ekspertëve, njerëzit mund të mos kenë nevojë të pastrojnë veshët e tyre nëse nuk shfaqin probleme.

Në vend të kësaj, veshët tuaj pastrohen vetë. Nëse nuk po përjetoni grumbullime, lani vetëm pjesën e jashtme të veshëve duke i fshirë me një peshqir të lagur. Larja e veshit të jashtëm duhet të pastrojë çdo dyll që ka dalë vetë nga kanali i veshit.

Nëse keni simptoma të akumulimit të dyllit, mund të konsideroni përdorimin e një OTC për të pastruar dyllin nga veshët tuaj. Ndiqni udhëzimet e paketës dhe sigurohuni që të kontaktoni një mjek për udhëzime të mëtejshme.

Një mjek mund t’ju tregojë gjithashtu nëse duhet t’i pastroni veshët në mënyrë profesionale ose nëse duhet ta bëni vetë. Disa njerëz, të tillë si ata me daulle të shpuara, nuk duhet t’i pastrojnë veshët në shtëpi duke përdorur OTC ose metoda të tjera shtëpiake.

Gjërat për të shmangur

Nëse përdorni objekte të vogla si kunja, shtupë pambuku ose qoshe të një pecete, mund ta shtyni dyllin thellë në kanalin e veshit. Rregulli i përgjithshëm që do të dëgjoni nga shumica e mjekëve është të mos vendosni asgjë të vogël në vesh. Me fjalë të tjera, mos përdorni objekte të mprehta, sytha pambuku ose ndonjë gjë tjetër që mund të dëmtojë daullen e veshit dhe të dëmtojë përgjithmonë dëgjimin tuaj.

Ju nuk duhet të përpiqeni të fusni ujë në veshë nëse: keni diabet, keni një sistem imunitar të komprometuar ose mund të keni një vrimë në daullen e veshit.

Qirinjtë e veshit janë një tjetër mundësi për t’u shmangur. Qirinj të gjatë në formë koni futen në kanalin e veshit dhe më pas ndizen në zjarr për të tërhequr dyllin me anë të thithjes. Zjarri mund t’ju lëndojë ose mund të futni dyllin e gabuar në vesh.

Komplikimet

Nëse zhvilloni dyll dhe nuk e trajtoni atë, simptomat tuaja mund të përkeqësohen. Ju mund të zhvilloni acarim të mëtejshëm të veshit dhe madje edhe humbje të dëgjimit.

Dylli gjithashtu mund të rritet në një nivel të tillë që mund të bëhet e vështirë për mjekun tuaj të shohë brenda veshit tuaj dhe të diagnostikojë probleme të tjera.

Youtube

Arkiva

Kategoritë