Sht, Mar 23, 2024
Banner Top
Banner Top
Cila është sasia e ujit që i nevojitet organizmit?

Studimet kanë dhënë rekomandime të ndryshme ndër vite. Por nevojat individuale për ujë varen nga shumë faktorë, përfshirë shëndetin, sa aktiv jeni dhe ku jetoni.

Asnjë formulë e vetme nuk i përshtatet të gjithëve. Por të dish më shumë për nevojën e trupit tuaj për lëngje do t’ju ndihmojë të vlerësoni sa ujë ju nevojitet çdo ditë.

Përfitimet shëndetësore të ujit

Uji është komponenti kryesor kimik i trupit tuaj dhe përbën rreth 60 përqind të peshës së tij. Çdo qelizë, ind dhe organ në trupin tuaj ka nevojë për ujë për të punuar siç duhet.

Për shembull, uji:

Largohet nga mbetjet përmes urinimit, djersitjes dhe lëvizjeve të zorrëve

Mban temperaturën tuaj normale

Lubrifikon nyjet

Mbron indet e ndjeshme.

Mungesa e ujit mund të çojë në dehidrim – gjendje që ndodh kur nuk keni ujë të mjaftueshëm në trupin tuaj për të kryer funksione normale. Edhe dehidratimi i butë mund të kullojë energjinë tuaj dhe t’ju bëjë të lodhur.

Ju humbni ujë përmes frymëmarrjes, djersitjes, lëvizjeve të urinës dhe zorrëve. Që trupi juaj të funksionojë siç duhet, duhet të plotësoni nevojat e tij duke konsumuar pije dhe ushqime që përmbajnë ujë.

Pra, për sa ujë ka nevojë një i rritur mesatar, i shëndetshëm që jeton në një klimë të butë?

Rreth 15.5 gota (3.7 litra) ujë për burrat

Rreth 11.5 gota (2.7 litra) ujë në ditë për gratë

Rreth 20 përqind e konsumit ditor të lëngjeve zakonisht vijnë nga ushqimi dhe pjesa tjetër nga pijet.

Ju ndoshta keni dëgjuar këshillat, “Pini tetë gota ujë në ditë”. Kjo është e lehtë për tu mbajtur mend dhe është një qëllim i arsyeshëm.

Shumica e njerëzve të shëndetshëm mund të qëndrojnë të hidratuar duke pirë ujë dhe lëngje të tjera sa herë që ndjehen të etur. Për disa të tjerë, më pak se tetë gota në ditë mund të jenë të mjaftueshme. Por disa të tjerë mund të kenë nevojë për më shumë.

Ju mund të modifikoni konsumimin e përgjithshëm të lëngjeve bazuar në disa faktorë:

Ushtrimi

 Nëse bëni ndonjë aktivitet që ju bën të djerseni, duhet të pini ujë shtesë për të mbuluar humbjen e lëngut. Është e rëndësishme të pini ujë para, gjatë dhe pas një stërvitje.

Mjedisi

 Moti i nxehtë ose i lagësht mund t’ju bëjë të djersiteni dhe kërkon marrje shtesë të lëngjeve. Dehidratimi gjithashtu mund të ndodhë në lartësi të mëdha.

Shëndeti i përgjithshëm

Trupi juaj humbë lëngjet kur keni ethe, të vjella ose diarre. Kushtet e tjera që mund të kërkojnë rritje të konsumit të lëngjeve përfshijnë infeksione të fshikëzës dhe gurë të traktit urinar.

Shtatzënia ose ushqyerja me gji

Gratë që janë shtatzënë ose ushqehen me gji kanë nevojë për lëngje shtesë për të qëndruar të hidratuara. Zyra për Shëndetin e Grave rekomandon që gratë shtatzëna të pinë rreth 10 gota (2.4 litra) lëngje çdo ditë dhe gratë që ushqejnë me gji të konsumojnë rreth 13 gota (3.1 litra) lëngje në ditë.

Për të parandaluar dehidratimin sigurohuni që trupi juaj të ketë lëngjet që i nevojiten.

E për ta bërë këtë ndiqni këshillat e mëposhtme:

Pini një gotë ujë ose pije të tjera pa kalori ose me pak kalori me çdo vakt dhe midis çdo vakti.

Pini ujë para, gjatë dhe pas stërvitjes.

Pini ujë nëse ndiheni të uritur. Etja shpesh ngatërrohet me urinë./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë