Mër, Qer 29, 2022
Banner Top
Banner Top
Çfarë sëmundje është Vitiligo?

Vitiligo (vit-ih-LIE-go) është një sëmundje që shkakton humbje të ngjyrës së lëkurës në njolla. Zonat e zbardhura zakonisht bëhen më të mëdha me kalimin e kohës. Gjendja mund të prekë lëkurën në çdo pjesë të trupit. Mund të prekë edhe flokët dhe pjesën e brendshme të gojës.

Normalisht, ngjyra e flokëve dhe lëkurës përcaktohet nga melanina. Vitiligo ndodh kur qelizat që prodhojnë melaninë vdesin ose ndalojnë së funksionuari. Vitiligo prek njerëzit e të gjitha llojeve të lëkurës, por mund të jetë më e dukshme tek njerëzit me lëkurë kafe ose të zezë. Gjendja nuk është kërcënuese për jetën ose ngjitëse. Mund të jetë stresuese ose t’ju bëjë të ndiheni keq për veten tuaj.

Trajtimi për vitiligo mund të rivendosë ngjyrën në lëkurën e prekur. Por nuk parandalon humbjen e vazhdueshme të ngjyrës së lëkurës ose një përsëritje./Mclinic

Arkiva

Kategoritë