Hën, Kor 15, 2024
Banner Top
Banner Top
Çfarë duhet të dimë për kancerin e gjirit?

Është e rëndësishme që gratë të njihen me pamjen, ndjenjën dhe formën e gjoksit të tyre të zakonshëm, në mënyrë që të vërejnë çdo ndryshim jonormal.

Tre hapat për tu ndërgjegjësuar për gjinjtë janë:

Njihuni me pamjen dhe ndjenjën e zakonshme të gjinjve tuaj

Vizitoni një mjek nëse vëreni ndonjë ndryshim të pazakontë të gjirit

Nëse jeni të moshës 50 deri në 74 vjeç, bëni mamografinë çdo dy vje

Dini se çfarë është normale për ju.

Është e rëndësishme të jesh e njohur me pamjen dhe ndjenjën e gjinjve tuaj dhe të dini se çfarë është normale për ju. 

Për ta bërë këtë:

Njihuni me formën e zakonshme të gjinjve duke kërkuar rregullisht në pasqyrë

Njihuni me ndjenjën normale të gjinjve tuaj në periudha të ndryshme të muajit. Ju mund ta bëni këtë më të lehtë në dush ose banjë, shtrirë në shtrat ose duke u veshur

Ndjeni të gjithë indet e gjirit, nga kolarboni deri poshtë vijës së sytjenave dhe nën sqetull

Përdorni majet e gishtërinjve për t’i ndier afër sipërfaqes dhe më thellë në gji

Nuk ka asnjë mënyrë të drejtë ose të gabuar për të ndjerë gjinjtë tuaj – është e rëndësishme të gjeni një mënyrë që funksionon për ju.

Gratë e të gjitha moshave duhet të jenë të njohura me gjinjtë e tyre, por bëhet më e rëndësishme pasi plakeni sepse rreziku i kancerit të gjirit rritet me moshën.

Ndryshimet në indet e gjirit

Shumica e ndryshimeve në indet e gjirit nuk janë kanceroze, por ka disa ndryshime për tu kujdesur që kjo mund të jetë një shenjë e kancerit të gjirit.

Ndryshimet që duhet t’i raportohen një mjeku përfshijnë:

Një gungë apo shenjë e re, veçanërisht nëse është vetëm në njërën gji

Një ndryshim në formën ose madhësinë e gjirit tuaj

Një ndryshim në thithë, të tilla si kore, ulcera, skuqje ose përmbysje e fundit

Një shkarkesë nga thithka që ndodh pa shtrydhur

Një ndryshim në lëkurën e gjirit tuaj si skuqje ose zbehje

Një dhimbje e pazakontë që nuk ikën.

Nëse vëreni ndonjë ndryshim të pazakontë të gjirit, vizitoni mjekun tuaj. Kanceri i gjirit i zbuluar herët rrit shanset për shërim. Sidoqoftë, është e rëndësishme të mbani mend se shumica e ndryshimeve të gjirit që gratë gjejnë nuk janë kancer.

Disa gjendje jo-kanceroze që mund të shkaktojnë gunga të gjirit dhe trashje përfshijnë:

Hormonet – gjinjtë e disa grave bëhen të enjtur dhe me gunga gjatë kohës së menstruacioneve

Fibroadenoma – gunga të përbëra nga inde normale fibroze dhe glandulare

Cista – qese të mbushura me lëngje

Mikrokalkulimet – pika të kripërave të kalciumit.

Ekzaminimi mamografik është metoda më e mirë për zbulimin e hershëm të kancerit të gjirit, përpara se të mund të ndihet ose vërehet. Për gratë e moshës midis 50 dhe 74 vjeç, mamografitë e rregullta të kontrollit çdo dy vjet janë mënyra më e mirë për të zbuluar kanceret e gjirit. 

Kanceri i gjirit tek meshkujt

Kanceri i gjirit tek burrat është i rrallë, duke përbërë më pak se një përqind të të gjithë kancereve të gjirit dhe më pak se një përqind e të gjithë kancereve tek burrat. Kanceri i gjirit mashkull zakonisht zbulohet te burrat e moshës mbi 50 vjeç.

Nëse vëreni gunga ose ndryshime të tjera në zonën e gjirit, vizitoni një mjek. Zbulimi i hershëm mund të përmirësojë ndjeshëm shërimin për kancerin e gjirit mashkull. Prognoza për burrat me kancer të gjirit është e ngjashme me atë të grave në të njëjtën fazë të kancerit./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë