Mar, Maj 17, 2022
Banner Top
Banner Top
10 minuta ushtrime në ditë ndihmojnë kujtesën tuaj

Me kalimin e viteve, të kesh një kujtesë të fortë është thelbësore për shëndetin, mirëqenien dhe pavarësinë tonë.

Dhe ndërsa humbja e kujtesës nuk konsiderohet një pjesë normale e plakjes, ajo është e zakonshme në moshën e mesme dhe më gjerë.

Në fakt, sipas statistikave të lëshuara nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), një në nëntë individë të moshës së mesme raportojnë se kanë përjetuar rënie njohëse ose humbje të kujtesës.

Mbi gjysma e njerëzve që e raportuan thanë se kishin vështirësi në kryerjen e detyrave të përditshme si gatimi, pastrimi ose marrja e medikamenteve.

Për fat të mirë, ekziston një mënyrë e thjeshtë për të rritur kujtesën tuaj për të kompensuar gjasat e një problemi – dhe duhen vetëm 10 minuta në ditë për ta bërë këtë.

Një grup i madh kërkimesh e kanë lidhur ushtrimin fizik me kujtesën e përmirësuar. Tani, një studim i vitit 2018 i botuar në revistën ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’ thotë se të bësh më pak se 10 minuta stërvitje në ditë mund t’ju japë një nxitje njohëse.

Studiuesit nga Universiteti i Kalifornisë, Irvine (UCI) dhe Universiteti Tsukuba në Japoni, bashkëpunuan në studim për të vlerësuar efektet e ushtrimeve në tru dhe kujtesë.

“Ne zbulojmë se kjo ndërhyrje e shkurtër përmirësoi me shpejtësi përpunimin shumë të detajuar të kujtesës dhe rezultoi në aktivitet të ngritur në hipokampus dhe rajonet përreth,” shkruajtën autorët e studimit.

Pas 10 minutash stërvitje, ata vunë re gjithashtu komunikim të shtuar “midis hipokampusit dhe rajoneve kortikale të njohura më parë për të mbështetur përpunimin e detajuar të kujtesës”.

Kjo pasqyrë mund të ketë implikime të mëdha për popullsinë në plakje.

“Hipokampusi është kritik për krijimin e kujtimeve të reja; është një nga rajonet e para të trurit që përkeqësohet ndërsa plakemi – dhe është shumë më rëndë në sëmundjen e Alzheimerit,” tha Michael Yassa, bashkëautor i studimit përmes Science Daily./BestLife.

Arkiva

Kategoritë