Mër, Kor 17, 2024
Banner Top
Banner Top
Pse e duam hudhrën, por e urrejmë aromën e saj pas ngrënies?

Që nga të paktën 5000 vjet më parë, njerëzit kanë ngrënë me entuziazëm hudhër. Por efekti pas ngrënies së saj mund të vijë me një prapavijë: aroma nganjëherë zgjat për orë të tëra më pas. Atëherë, përse njerëzit e duan shijen e hudhrës, por e urrejnë aromën e saj që rezulton pas ngrënies?

Prerja e hudhrës lëshon një përzierje të rëndë të komponimeve kimike të quajtura sulfide, tha Sheryl Barringer, profesor i shkencës dhe teknologjisë ushqimore në Universitetin Shtetëror të Ohajos. Këto molekula të paqëndrueshme janë ato që i japin hudhrës “mbulimin e veçantë, të mprehtë”, tha ajo. Kur gatuajmë hudhër, molekulat e sulfurit ngrihen në ajër dhe mbushin dhomën me aromën e tyre .

Sipas ekspertëve shëndetësor, hudhra mund të ketë përfitimet e saj të mundshme shëndetësore. Ka disa prova që komponimet në të mund të ndihmojnë në uljen e presionit të gjakut dhe të ofrojnë efekte antimikrobiale.

Ndërsa, fryma e keqe e shkaktuar nga ngrënia vjen nga grimcat e mbetura të ushqimit që kalben në çarjet e zgavrës së gojës. Por aroma e vërtetë e hudhrës nuk fillon derisa ushqimi të godet në stomakun tuaj, tha Barringer. Atje, lëngjet e stomakut lëshojnë sulfide dhe vitamina dhe minerale të tjera. Shumica e këtyre molekulave kalojnë në zorrë për përpunim shtesë, por një – një molekulë e vogël e quajtur allil metil sulfide (AMS) – është mjaft e vogël për të rrëshqitur në rreshtën e stomakut dhe në rrjedhën tuaj të gjakut.

AMS është vetëm një nga shumë përbërësit e aromës karakteristike të hudhrës. Por është e vetmja që mjafton për të prishur rrugën në gjakun tuaj shpejt, tha Barringer. Ndërsa qarkullon nëpër mushkëri, AMS ashtu si me lehtësi kalon nëpër membranat që lejojnë oksigjenin dhe dioksidin e karbonit në dhe jashtë trupit tuaj.

Efekti mund të vazhdojë deri në 24 orë, tha Barringer. Por ka disa ushqime që mund të ju vinë në ndihmë. Ekspertët raportuan se ngrënia e mollëve, maruleve ose specave zvogëlon ndjeshëm përqendrimin e nënprodukteve të hudhrës. Këto ushqime funksionojnë sepse përmbajnë komponime fenolike, të cilat lidhen me sulfidet dhe i bëjnë ato shumë të mëdha për të kaluar ajrin./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë