Hën, Maj 22, 2023
Banner Top
Banner Top
Mënyra më e mirë për të qëndruar në formë edhe pas moshës 40 vjeçare

Ju keni ushtruar gjithë jetën tuaj. Kështu keni mbajtur gjithmonë një peshë të shëndetshme. Tani kur e keni kaluar moshën 40 vjeç, po zbuloni se pesha nuk qëndron aq lehtë sa dikur – edhe pse ende jeni duke ushtruar.

Humbja e muskujve ndërsa plakemi ështëfajtori, shpjegon trajneri shëndetësor Kevin Heine.

“Ne humbim deri në 3 deri në 5 përqind të masës sonë muskulore çdo dekadë pas moshës 30 vjeç, dhe kjo ka një ndikim të rëndësishëm në metabolizëm,” thotë Heine. 

Nëse keni ushtruar gjithmonë, jeni në një avantazh, thotë ai, sepse të keni më shumë muskuj rrit metabolizmin tuaj të pushimit. Kjo do të thotë nëse keni më shumë muskuj, nuk po digjni më shumë kalori ndërsa ushtroni, po digjni më shumë kalori ndërsa jeni në gjendje pushimi. Por ka akoma një rënie të metabolizmit me çdo dekadë.

Lajmi i mirë? Është e mundur të rritni metabolizmin tuaj në pushim duke rritur masën e muskujve. Heine rekomandon të shtoni trajnime për forcën në rutinën tuaj javore. Kolegji Amerikan i Mjekësisë Sportive rekomandon trajnim mbi forcën të paktën dy herë në javë.

“Thënia është e vërtetë – nëse nuk e përdorni, e humbni atë,” thotë Heine. Në vitet e 40-ta, është e rëndësishme të përfshini ushtrime që mbajnë peshë në rutinën tuaj për të krijuar masën e muskujve dhe për të vazhduar rivendosjen e saj, sepse humbni natyrshëm ndërsa plakeni.

Bërja e ushtrimeve të stërvitjes së forcës, siç quhen edhe ushtrime që mbajnë peshë, nuk do të thotë ndërtues i trupit. Makineritë e palestrave dhe peshat e lira janë të shkëlqyera, por ka shumë që mund të bëni për të ndërtuar muskuj edhe në shtëpi.

Nëse nuk ishit shumë aktivë në vitet 20 ose 30, Heine thotë të filloni me stërvitje të moderuar, siç është ecja e shpejtë ose ngjitja e shkallëve. Mbajtja në nivl e rrjedhjes së gjakut gjithashtu ndikon në parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare dhe kushteve të tjera ndërsa plakeni.

“Kur bëhet fjalë për stërvitje, gjëja më e rëndësishme është që të gjesh diçka që të pëlqen të bësh,” thekson Heine. 

“Nëse e urreni, nuk do të përmbaheni për të parë ndonjë rezultat afatgjatë. Mundohuni të gjeni një aktivitet që ju rrit ritmin e zemrës, i bën muskujt tuaj të funksionojnë dhe ju sjell gëzim. “

Një dietë e ekuilibruar

Ushqyerja gjithashtu luan një rol kryesor në qëndrimin e duhur pas moshës 40 vjeç. Kjo nënkupton të hahet një dietë e ekuilibruar që përfshin proteina, yndyrna të shëndetshme, sasi më të vogla të karburanteve, minerale dhe vitamina nga frutat dhe perimet.

Për të filluar një rutinë të trajnimit të forcës, sigurohuni që të bisedoni me mjekun tuaj dhe / ose të kërkoni një trainer të fitnesit./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë