Pre, Maj 7, 2021
Banner Top
Banner Top
Gjaku në urinë, sa shqetësuese është kjo gjendje?

Vetë prania e gjakut në urinë mund të jetë diçka alarmante. Ndonëse në shumë raste shkaku është i padëmshëm, gjaku në urinë (hematuria) mund të tregojë një çrregullim serioz.

Gjaku i urinës që është i dukshëm vetëm nën një mikroskop (hematuri mikroskopike) gjendet kur mjeku juaj teston urinën tuaj. Sido që të jetë, është e rëndësishme të përcaktohet arsyeja për gjakderdhje. Trajtimi varet nga shkaku.

Simptomat

Hemuria bruto prodhon urinë rozë, të kuqe ose cola, për shkak të pranisë së qelizave të kuqe të gjakut. Ajo merr pak gjak për të prodhuar urinën e kuqe, dhe gjakderdhja zakonisht nuk është e dhimbshme. Megjithatë, kalimi i mpiksjes së gjakut në urinën tuaj mund të jetë e dhimbshme. Urina e përgjakshme shpesh ndodh pa shenja ose simptoma të tjera.

A duhet të vizitoni mjekun?

Caktoni një takim për të parë mjekun tuaj në çdo kohë që vëreni gjak në urinën tuaj.

Disa ilaçe, të tilla si laksativa Ex-lax, dhe ushqime të caktuara, duke përfshirë panxhar dhe manaferrat, mund të shkaktojnë që urina juaj të kthehet në të kuqe. Një ndryshim në ngjyrën e urinës të shkaktuar nga droga, ushqimi ose stërvitja mund të largohet brenda pak ditësh.

Urina e përgjakshme duket e ndryshme, por ju nuk mund të jeni në gjendje të tregoni ndryshimin. Është mirë të vizitoni mjekun tuaj sa herë që shihni urinë me ngjyrë të kuqe.

Në hematuri, veshkat tuaja – ose pjesë të tjera të traktit urinar – lejojnë që qelizat e gjakut të rrjedhin në urinë. Probleme të ndryshme mund të shkaktojnë këtë rrjedhje, duke përfshirë:

Infeksionet e traktit urinar. Këto ndodhin kur bakteret hyjnë në trupin tuaj përmes uretrës dhe shumëfishohen në fshikëzën tuaj. Simptomat mund të përfshijnë një kërkesë të vazhdueshme për të urinuar, dhimbje dhe djegie me urinim, dhe urinë jashtëzakonisht të fortë.

Për disa njerëz, veçanërisht të moshuarit, shenja e vetme e sëmundjes mund të jetë gjaku mikroskopik në urinë.

Infeksionet e veshkave (pyelonephritis). Këto mund të ndodhin kur bakteret hyjnë në veshkat tuaja nga qarkullimi i gjakut ose lëvizin nga uretrat tuaj tek veshkët tuaj. Shenjat dhe simptomat janë shpesh të ngjashme me infeksionet e fshikëzës, edhe pse infeksionet e veshkave kanë më shumë gjasa të shkaktojnë ethe dhe dhimbje anësore.

Pothuajse çdokush – përfshirë fëmijët dhe adoleshentët – mund të ketë qeliza të kuqe të gjakut në urinë.

Faktorët që e bëjnë këtë më shumë të ngjarë janë:

Mosha

 Shumë meshkuj më të vjetër se 50 vjeç kanë hematuri të rastit për shkak të një gjëndje të zgjeruar të prostatës.

Një infeksion i kohëve të fundit

 Inflamacioni veshkave pas një infeksioni viral ose bakterial (glomerulonefrit pas infektimit) është një nga shkaqet kryesore të gjakut të dukshëm urinar në fëmijët.

Historia familjare

 Mund të jeni më të prirur ndaj gjakderdhjes urinare nëse keni një histori familjare të sëmundjes së veshkave ose gurëve të veshkave./Familja Jonë

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë