Mar, Nën 28, 2023
Banner Top
Banner Top
Dëshironi të ngeleni shtatzënë por nuk po ndodh? Ja kur duhet të vizitoni mjekun

Përpjekja për të pasur një fëmijë mund të sjellë ndjenja gëzimi dhe pritjeje për zgjerimin e familjes tuaj. Por kur ngjizja nuk ndodh menjëherë, është e lehtë të filloni të shqetësoheni për infertilitetin.

“Sipas përkufizimit, infertiliteti është dështim i konceptimit pas një viti marrëdhënieje të pambrojtur,” thotë specialisti i infertilitetit Jeffrey M. Goldberg, MD.

“Nëse shtatzënia nuk është arritur në një vit, është koha të konsultoheni me një specialist të infertilitetit.”

Steriliteti ndikon rreth 15% (1 në çdo 6 ose 7) të çifteve të moshës riprodhuese.

Ndërsa shumica e çifteve duhet të këshillohen me një mjek pas një viti përpjekjeje, Dr. Goldberg thotë se disa duhet të shohin më shpejt një specialist të infertilitetit. Gratë që janë 35 vjeç ose më të vjetra duhet të shkojnë në vizitë pas gjashtë muaj përpjekjeje pasi rënia e fertilitetit në lidhje me moshën është më e shpejtë në mesin e fundit të viteve 30 dhe 40. Ndërsa një grua 30 vjeçare pjellore ka rreth një shans 20% për të mbetur shtatzënë gjatë çdo cikli, deri në moshën 40 vjeç, këto shanse bien në rreth 5%.

Të tjerët që duhet të shohin një mjek edhe më herët se para një viti janë:

  • Gratë me cikle menstruale të çrregullta ose mungesa, të cilat janë shenja që ajo nuk ovulon normalisht
  • Gratë me një histori të endometriozës, ngjitjes së legenit (ind mbresë) ose infeksioneve të legenit
  • Gratë që kanë pasur një shtatëzani ektopike tubale, infeksion të legenit
  • Burrat me një analizë anormale të spermës ose probleme me të ngrerë ose ejaculator
  • Burrat që kanë nevojë për operacion për të kthyer një vazektomi ose për të marrë spermën
  • Gratë lezbike ose beqare që kërkojnë spermatozoide nga donatorët

Edhe pse nuk është një problem i infertilitetit, gratë që kanë pasur dy ose më shumë aborte duhet të kërkojnë ndihmë.

Meqenëse infertiliteti përfshin dy pacientë, gjetja e një shkaku (të) të mundshëm kërkon teste për të dy partnerët./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë