Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
A e shkakton alkooli shtimin e peshës?

A do t’ju ​​bëjë të bini në peshë pirja e alkoolit? Përgjigja nuk është aq e thjeshtë sa mund të mendoni.

Fondacioni për Kërkimin dhe Edukimin e Alkoolit (FARE) kreu një përmbledhje sistematike të alkoolit dhe mbipeshës dhe zbuloi se:

Është e paqartë nëse konsumi i alkoolit është një faktor rreziku për shtimin e peshës sepse studimet e kryera deri më tani kanë gjetur një lidhje pozitive, negative ose jo.

Kur ekziston një lidhje pozitive midis alkoolit dhe peshës trupore, ka më shumë të ngjarë të gjendet tek burrat sesa tek gratë.

Të dhënat e tanishme ofrojnë prova shkencore të pamjaftueshme për të vlerësuar nëse marrja e birrës shoqërohet me mbipeshë të përgjithshme ose abdominale.

Kur keni parasysh birrën, ku ka një lidhje pozitive, ka më shumë të ngjarë të jetë për mbipeshë abdominale (yndyra abdominale rreth stomakut) sesa për mbipesha e përgjithshme për burrat dhe gratë.

Pra, po, është e mundur të fitoni peshë nga alkooli, por nuk është e pashmangshme.

Nëse ju personalisht fitoni peshë nga pirja e alkoolit varet nga shumë faktorë. Kjo përfshin:

Sjelljet tuaja kur pini

Çfarë pini

Sa shpesh pini

Sa pini

Çfarë hani kur pini.

Faktorë që lidhen me trupin dhe stilin e jetës tuaj unike:

Dieta juaj e përgjithshme

Gjenetika juaj

Gjinia

Niveli juaj i aktivitetit fizik

Mosha

Shëndeti – për shembull prania e faktorëve të tjerë të rrezikut të tillë si mbipesha dhe diabeti.

Por mbani mend, pirja e alkoolit – veçanërisht në sasi të tepërt – ka shumë rreziqe të tjera serioze shëndetësore përtej shtimit të mundshëm të peshës, duke përfshirë presionin e lartë të gjakut, rritje të triglicerideve, sëmundje të zemrës dhe goditje në tru, sëmundje të mëlçisë dhe disa kancere.

Prandaj është e rëndësishme të monitoroni konsumin tuaj të alkoolit si pjesë e një diete të shëndetshme, pavarësisht nëse jeni duke menaxhuar peshën tuaj.

Është gjithashtu e rëndësishme për gratë që janë duke u përpjekur të mbesin shtatzënë, ose që janë shtatzënë ose ushqehen me gji, të zvogëlojnë ose heqin alkoolin në tërësi. Nuk ka një nivel të sigurt të alkoolit gjatë shtatëzanisë./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë