Die, Maj 16, 2021
Banner Top
Banner Top
5 fakte të habitshme në lidhje me skoliozën

Ju mund të keni më shumë fuqi mbi skoliozën e të rriturve sesa mendoni. Mjekët mund t’ju ofrojnë mundësi të ndryshme trajtimi, dhe ka gjëra që mund të bëni për të ndihmuar veten tuaj.

Këtu janë pesë gjëra që mund të habiteni kur dëgjoni për skoliozën e të rriturve.

  1. Nëse jeni diagnostikuar me skoliozë, mund të mos keni nevojë për kirurgji

Kur diagnostikohen me skoliozë, shumë njerëz kanë frikë se e vetmja rrugë veprimi do të jetë kirurgjia madhore.

“Vetëm një pjesë e vogël e njerëzve me skoliozë kërkojnë një operacion të madh rindërtues,” thotë kirurgu i shpinës Douglas Orr, MD.

“Shumë njerëz me skoliozë mund t’i menaxhojnë simptomat e tyre thjesht mirë pa asnjë lloj operacioni”.

Në shumë raste, trajtimi për skoliozën ka për qëllim lehtësimin e simptomave dhe jo rregullimin e kurbës në shpinë.

  •  Madhësia ose vendndodhja e kurbës së shtyllës kurrizore nuk parashikon nëse do të keni simptoma ose jo

Ndërsa plakeni, shpina juaj fillon të përkeqësohet. Ndërsa dobësohet, gjithashtu mund të fillojë të lakohet. Disa njerëz nuk mund të kenë kurrëfarë simptome. Të tjerët mund të pësojnë dhimbje në këmbë, mpirje ose ndjesi shpimi gjilpërash kur ecni dhe / ose dhimbje prapa.

“Nëse e shikoni një person nga ana tjetër, mund të shihni që shpina ka tre kthesa natyrale; një në pjesën e prapme të poshtme, një në mes të shpinës dhe një në qafë. Ne priremi të humbim kurbën në pjesën e poshtme të shpinës ndërsa plakemi. Kjo është ajo që krijon probleme dhe shkakton simptoma, “thotë Dr. Orr.

  • Të rriturit mund të kenë një nga dy llojet e skoliozës

Mjekët shohin dy lloje të skoliozës tek të rriturit. Njëra është lloji i skoliozës që mjekët shohin gjithashtu tek adoleshentët, e që quhet skolioza idiopatike. Në disa raste, kurba përparon dhe fillon të shkaktojë simptoma në moshën e rritur. Në raste të tjera, nuk diagnostikohet deri në moshën madhore.

 Lloji i dytë i zakonshëm i skoliozës që shihet tek të rriturit është skolioza degjenerative.

  • Pirja e duhanit shkakton probleme të shpinës dhe qafës

Përveç kërkimit të trajtimit të skoliozës, ka gjëra që mund të bëni në shtëpi për të zvogëluar simptomat tuaja.

 “Gjëja më e rëndësishme që mund të bëni është lënia e duhanit,” thotë Dr. Orr.

Pirja e duhanit është shkaku kryesor i parandalueshëm i problemeve të shpinës dhe qafës, prandaj duhet të ndaloni konsumimin e tij.

  • Akoma mund të stërviteni

Edhe pse shumë njerëz që kanë skoliozë u është thënë që të kufizojnë aktivitetet e tyre, doktor Orr nuk pajtohet.

“Sa më aktivë janë personat me skoliozë, aq më pak ka të ngjarë të jenë simptomatikë,” thotë ai.

Nëse jeni mbipeshë, humbja e peshës mund të ndihmojë gjithashtu në zvogëlimin e simptomave të skoliozës. Është gjithashtu e rëndësishme të monitoroni densitetin e kockave tuaja dhe të kërkoni trajtim nëse keni osteoporozë./Familja Jonë

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë