Pre, Maj 20, 2022
Banner Top
Banner Top
Vlerat shëndetësore të orkidesë

Orkideja ka një simetri të dyanshme, ashtu si fytyra e njeriut, dy gjysmat e lules pasqyrojnë njëra-tjetrën në perfeksion.

Një shprehje e vjetër thotë: “Kur njeriu shikon një orkide, edhe ajo e sheh atë”.

Familja botanike Orchidacea përfshin plot 25.000 specie lulesh. Ndoshta nuk e dinit, por një prej tyre është vanilja, një specie e veçantë e orkidesë me gjethe të rrafshëta. Vanilja kultivohet gjerësisht në të gjithë Amerikën Latine për shkak të sharmit të saj.

Vlerat e bimës së orkidesë për shëndetin

  1. Përdoren si bimë zbukuruese

Bima e orkidesë është e bukur me ngjyra të ëmbla dhe si rrjedhojë mund të kultivohet në shtëpi për zbukurim.

  1. Përdoret si simbol ose për aromë.

Orkidea është simbol i dashurisë, bukurisë dhe luksit. Grekët e përdorin orkidenë si simbol të potencës, ndërsa Kinezët e lashtë besonin që orkidea mund të përcillnin aromën e nxjerrë nga vetë trupi i perandorit.

  1. Përdoret si përbërës ushqimor

Vanilja, një prej orkideve më të bukura përdoret për gatim, veçanërisht për ëmbëlsira. Vanilja përdoret edhe si parfum, terapi aromatike dhe produkte të tjera kozmetike. Gjithashtu mos harroni se nga rrënjët e një lloj orkideje përftohet salepi.

Arkiva

Kategoritë