Hën, Maj 22, 2023
Banner Top
Banner Top
Tuberkulozi, simptomat dhe trajtimi

Tuberkulozi është një sëmundje infektive që zakonisht ndikon në mushkëri. Krahasuar me sëmundje të tjera të shkaktuara nga një agjent i vetëm infektiv, tuberkulozi është vrasësi i dytë më i madh, globalisht.

Organizata Botërore e Shëndetësisë vlerëson se 9 milionë njerëz në vit sëmuren nga tuberkulozi, me 3 milion nga këto “të humbura” nga sistemet shëndetësore

Kjo sëmundje është ndër shkaqet kryesore të vdekjes për gratë e moshës 15 deri 44 vjeç.

Simptomat e tuberkulozit përfshijnë:

Kollë

 Temperaturë

 Djersitje natën

Humbje peshe etj.

 Tuberkulozi është një patogjen në ajër, që do të thotë se bakteret që shkakton mund të përhapen përmes ajrit nga personi në person. Mjekët bëjnë një dallim midis dy llojeve të infeksionit të tuberkulozit: latent dhe aktiv.

Kjo sëmundje ndikon në të gjitha grupmoshat dhe në të gjitha pjesët e botës. Sidoqoftë, sëmundja ndikon më së shumti te të rinjtë që jetojnë në vendet në zhvillim. 

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), simptomat e sëmundjes së tuberkulozit përfshijnë:

Dobësi

Humbje e oreksit dhe peshës

Të dridhura, ethe dhe djersitje natën

Kollë të rëndë që zgjat 3 javë ose më shumë

Dhimbje gjoksi

Shumica e rasteve të tuberkulozit mund të shërohen kur ilaçet e duhura janë të disponueshme dhe të administruara në mënyrë korrekte. Lloji i saktë dhe kohëzgjatja e trajtimit të antibiotikut varet nga mosha e një personi, shëndeti i përgjithshëm, rezistenca potenciale ndaj drogës, nëse tuberkulozi është latent ose aktiv, dhe vendndodhja e infeksionit (dmth. mushkëritë, truri, veshkat).

Njerëzit me tuberkuloz latent mund të kenë nevojë vetëm për një lloj antibiotiku, ndërsa njerëzit me tuberkuloz aktiv (veçanërisht MDR-TB) shpesh kërkojnë një recetë të barnave të shumëfishta.

Zakonisht, antibiotikët duhet të merren për një kohë relativisht të gjatë. Gjatësia standarde e kohës për një trajtim me antibiotikë është rreth 6 muaj. Është e rëndësishme që çdo periudhë trajtimi të përfundojë plotësisht, edhe nëse simptomat e turbekulozit janë larguar. Çdo baktere që ka mbijetuar trajtimin mund të bëhet rezistent ndaj ilaçeve që janë përshkruar dhe mund të çojë në zhvillimin e MDR-TB në të ardhmen./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë