Hën, Dhj 6, 2021
Banner Top
Banner Top
Sulmi në zemër: Shenjat paralajmëruese në duart tuaja që tregojnë se jeni në rrezik

Sëmundja koronare e zemrës është kur arteriet që furnizojnë me gjak të pasur me oksigjen muskulin e zemrës ngushtohen nga një grumbullim i materialit yndyror – një proces i njohur si ateroskleroza.

Kur furnizimi me gjak në zemër bllokohet, ndodh një sulm në zemër. Gjatë një sulmi në zemër , Johns Hopkins Medicine shpjegoi se qelizat e muskujve brenda organit “fillojnë të vdesin”.

Brenda tridhjetë minutave pasi muskuli i zemrës ka mungesë oksigjeni, mund të ndodhë dëmtim i pakthyeshëm.

A keni sëmundje koronare të zemrës?

Një shenjë paralajmëruese e sëmundjes së zemrës, sipas WebMD, është të keni një “skuqje me gunga të verdha-portokalli” në gishtat tuaj. Ky është tregues i “niveleve jashtëzakonisht të larta të triglicerideve” që mund të shkaktojnë një shpërthim rreth nyjave. “Shumë nga këto yndyra në gjakun tuaj mund të luajnë një rol në forcimin e arterieve tuaja”, shpjegoi WebMD.

Një tregues tjetër i mundshëm i sëmundjes së zemrës mund të shihet në thonjtë tuaj. Nëse nuk i keni përplasur gishtat kohët e fundit, por ka një njollë të errët nën thonj, mund të jetë një shenjë paralajmëruese e shqetësimit të zemrës.

“Pikat e vogla të gjakut të bllokuara nën thoin tuaj mund të tregojnë për një infeksion në rreshtimin e zemrës ose valvuleve tuaja, të quajtur endokardit”, tha WebMD.

Fondacioni Britanik i Zemrës (BHF) shpjegoi se endokarditi është kur infektohet rreshtimi i brendshëm i dhomave të zemrës dhe valvuleve. Kjo ndodh kur bakteret ose kërpudhat hyjnë në qarkullimin e gjakut, duke u bashkuar në zonat tashmë të dëmtuara të zemrës.

Endokarditi mund të dëmtojë më tej zemrën tuaj dhe mund të jetë kërcënues për jetën, paralajmëroi bamirësia. WebMD shtoi se “gishtat me ngjyrë të kaltër ose hiri” mund të jenë tregues i problemeve me zemrën. Ngjyrosja e tillë mund të jetë rezultat i qarkullimit të dobët të gjakut të pasur me oksigjen.

Kjo mund të jetë për shkak të “ngushtimit të enëve të gjakut të bllokuar. Ju mund të merrni njolla të përgjakshme pikërisht nën lëkurë në pjesën e brendshme të duarve tuaja kur keni endokardit”.

Arkiva

Kategoritë