Mar, Pri 2, 2024
Banner Top
Banner Top
Studimi amerikan zbulon tetë zakone që ju zgjasin jetën deri në 24 vjet

Miratimi i tetë zakoneve të shëndetshme në moshën e mesme mund të zgjasë jetën tuaj me dekada, shkruan DailyMail.

Një studim amerikan shqyrtoi tetë zakone të rëndësishme të një stili jetese të shëndetshme, duke përfshirë mospirjen e duhanit, të pasurit një dietë të mirë, gjumin e mirë dhe menaxhimin e stresit.

Ato përfshinin gjithashtu të qenit fizikisht aktiv, të pasurit marrëdhënie pozitive shoqërore me njerëzit e tjerë, të mos pini rregullisht alkool dhe të shmangni varësinë nga drogat opioide.

Gratë me të tetë këto zakone në moshën 40 vjeçare mund të jetojnë mesatarisht 21 vjet më shumë se gratë pa asnjë nga këto zakone, zbuloi një studim.

Burrat e moshës 40 vjeç me të tetë zakonet mund të presin të jetojnë mesatarisht 24 vjet më gjatë se ata me zero.

Gjetjet vijnë nga pothuajse 720,000 veteranë ushtarakë në SHBA, të cilët plotësuan pyetësorët mbi stilin e tyre të jetesës dhe të dhënat mjekësore të të cilëve u analizuan.

Grupi i moshës 40 deri në 99 vjeç u ndoq më pas për të parë se kush nga pjesëmarrësit kishte ndërruar jetë.

Dr Xuan-Mai Nguyen, autori kryesor i studimit nga Kolegji i Mjekësisë Carle Illinois, tha: “Ne ishim vërtet të befasuar nga fakti se sa shumë mund të fitohej me adoptimin e një, dy, tre ose të tetë faktorëve të stilit të jetesës. Gjetjet e studimit sugjerojnë se adoptimi i një stili jetese të shëndetshme është i rëndësishëm si për shëndetin publik ashtu edhe për mirëqenien personale. Sa më herët, aq më mirë, por edhe nëse bëni një ndryshim të vogël në të 40-at, 50-at ose 60-at tuaja, përsëri ka vlerë.”

Kishte 33,375 vdekje në mesin e njerëzve në studim, gjë që i lejoi studiuesit të shihnin se sa gjasa kishin të vdisnin njerëzit me secilin nga tetë zakonet e shëndetshme.

Në përgjithësi, rezultatet treguan se mbajtja e aktivitetit fizik, mospirja e duhanit dhe mungesa e varësisë nga drogat opioide kishin ndikimin më të madh në jetëgjatësinë.

Këto reduktuan rrezikun e vdekjes me 46% për të qenë aktivë, 29% për jo-duhanpirësit dhe 38% për mospërdoruesit e drogërave opioide.

Minimizimi i stresit, një dietë e mirë, mospirja e tepërt dhe gjumi i mirë ishin të lidhura me një reduktim prej rreth 20% të rrezikut të vdekjes.

Efekti më i vogël u pa për njerëzit me marrëdhënie pozitive sociale, por kjo u lidh me një reduktim rreth 5%  të gjasave për të ndërruar jetë gjatë studimit.

Bazuar në gjetjet, të paraqitura në NUTRITION 2023, takimi vjetor i Shoqatës Amerikane për Ushqyerjen, Dr. Nguyen, një shkencëtar për Programin Milion Veteran, tha: “Zakonet e jetesës së shëndetshme mund të parandalojnë shkaqet themelore të sëmundjeve kronike, të cilat mund t’i ndihmojnë njerëzit të jetojnë më gjatë, deri në të tetëdhjetat dhe jo në të gjashtëdhjetat. Kjo mund të kursejë paratë e shërbimit shëndetësor për barna dhe trajtim.”

Jetëgjatësia u rrit në varësi të numrit të faktorëve ‘jetëgjatësi’ që kishte një pjesëmarrës në studim

Burrat 40-vjeçarë me asnjë nga zakonet e jetesës së shëndetshme mund të prisnin të vdisnin mesatarisht në moshën 62-vjeçare.

Por ata me të tetë zakonet e shëndetshme mund të arrijnë moshën 86 vjeç.

Gratë me asnjë nga zakonet e shëndetshme mund të prisnin të jetonin deri në moshën 66 vjeç, por ishte 88 për ato me të tetë.

Pasja e të gjitha zakoneve të shëndetshme lidhej me një ulje prej 87% të rrezikut të vdekjes së hershme.

Kishte një efekt më të lartë në jetëgjatësinë për njerëzit që kishin tetë zakone të shëndetshme në një moshë më të re, por një efekt u pa ende deri në moshën 60 vjeç, kur u analizuan të dhënat.

Të dyja gjinitë mund të presin rreth 17 deri në 18 vite jetë shtesë nëse do të kishin të tetë zakonet e mira në moshën 60 vjeçare.

Youtube

Arkiva

Kategoritë