Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Studim: Konsumimi i sheqerit mund të rrisë rrezikun e gurëve në veshka

Nuk është sekret se konsumimi i sheqerit nuk është më i miri për shëndetin tuaj. 

Sigurisht, sheqernat natyrale në fruta dhe karbohidratet e shëndetshme mund të jenë pjesë e një diete të ekuilibruar dhe të shëndetshme, por sheqeri i shtuar nga shumë ushqime mund të çojë në një mori problemesh shëndetësore, duke përfshirë ato me funksionin e veshkave, shkruan Drakes.

Problemet shëndetësore që sheqeri nga ushqimet e përpunuara mund të shkaktojë përfshijnë sëmundjet e zemrës, mëlçinë yndyrore, diabetin, kancerin.

Një studim i ri tregon se listës së problemeve shëndetësore mund t’i shtohet rreziku i shtuar i gurëve në veshka.

Shkencëtarët nga Kina dhe Suedia u përpoqën të përcaktojnë nëse marrja shtesë e sheqerit ndikon në formimin e gurëve në veshka.

Ata analizuan grupet e të dhënave nga Anketa Kombëtare e Ekzaminimit të Shëndetit dhe Ushqimit të Amerikës nga 2007 deri në 2018.

Në mënyrë të veçantë, ata analizuan njerëzit e moshës të paktën 20 vjeç, të cilët raportuan një histori të gurëve në veshka, ndërsa ndanë të dhëna për marrjen e sheqerit nga dietat e tyre.

Një total prej 28,303 të rriturish ishin pjesë e analizës me një moshë mesatare 48 vjeç me përfaqësim relativisht të barabartë të burrave dhe grave.

Studiuesit zbuluan se një përqindje më e lartë e kalorive të konsumuara nga sheqeri i shtuar lidhet me një rrezik më të lartë të gurëve në veshka.

“Një përqindje më e lartë e marrjes së energjisë nga sheqernat e shtuara lidhej ndjeshëm me një rrezik më të lartë të gurëve në veshka. “Ky është studimi ynë i parë që raporton një lidhje midis konsumit të sheqerit të shtuar dhe gurëve në veshka,” tha autori kryesor Shan Yin, MD.

Me këtë, shkencëtarët konfirmojnë se kufizimi i marrjes së sheqerit të shtuar mund të ndihmojë në parandalimin e shfaqjes së gurëve në veshka.

Megjithatë, ata thonë se ka shumë më tepër për t’u hulumtuar dhe shpjeguar në lidhje me këtë lidhje midis sheqerit dhe formimit të gurëve në veshka.

“Duhen studime të mëtejshme për të hetuar në detaje lidhjen mes sheqerit dhe sëmundjeve apo gjendjeve të ndryshme patologjike. Për shembull, cilat lloje të gurëve në veshka janë më të lidhura me marrjen shtesë të sheqerit? Sa duhet të reduktojmë marrjen e sheqerit të shtuar për të reduktuar rrezikun e gurëve në veshka? Megjithatë, gjetjet tona ofrojnë tashmë njohuri të vlefshme për vendimmarrësit,” shton Dr Shan.

Si të kufizoni konsumin e sheqerit?

Për të reduktuar marrjen e sheqerit, kufizoni ose shmangni ushqime të tilla si pijet e gazuara, pijet energjike, ëmbëlsirat e qumështit si akullorja, karamele, çajra të ëmbël dhe pije frutash, snacks, ëmbëlsira, byrekë, karbohidrate të rafinuara, fruta të thata dhe ushqime frutash , salca, mbushje , marinada, petulla, jogurtë të ëmbëlsuar.

Përveç kësaj, kur ëmbëlsoni ushqimet, zgjidhni zëvendësuesit e sheqerit të bardhë dhe përdorni ëmbëlsues natyralë si mjaltë, stevia, hurma dhe shurup panje.

Youtube

Arkiva

Kategoritë