Mar, Mar 19, 2024
Banner Top
Banner Top
Studim: Koha e menopauzës mund të ndikojë në humbjen e muskujve të një gruaje

Gratë që hyjnë në menopauzë herët mund të jenë në rrezik më të madh të humbjes së muskujve në vitet në vazhdim, sugjeron një studim i ri.

Anasjelltas, sa më e zgjatur periudha riprodhuese e një gruaje, aq më i ulët është rreziku i rënies së masës muskulore, shkruan burimi Health Day.

“Ky zbulim mund të lidhet me efektet e dobishme të estrogjenit në muskujt skeletorë”, tha Dr. Stephanie Faubion, drejtoreshë mjekësore për Shoqatën e Menopauzës në SHBA.

Është parashikuar që deri në vitin 2045 më shumë se 70% e njerëzve mbi 65 vjeç do të preken nga sarkopenia, një rënie në masën dhe funksionin e muskujve që ndodh si pjesë e procesit të plakjes, thanë studiuesit në shënimet e sfondit.

Jetëgjatësia riprodhuese e një gruaje – koha midis fillimit dhe fundit të periodave të saj menstruale – dihet se ndikon në mënyrën se si ajo plaket. Sidoqoftë, asnjë hulumtim nuk është fokusuar në marrëdhënien midis sarkopenisë dhe periudhës riprodhuese, vunë në dukje studiuesit.

Studimi i ri vlerësoi më shumë se 2,300 gra koreane në postmenopauzë midis moshës 45 dhe 75 vjeç, duke testuar forcën e dorës së tyre – një nga mënyrat më të zakonshme për të kontrolluar humbjen e muskujve.

Studiuesit zbuluan se mosha në menopauzë lidhej me forcën e reduktuar të kapjes së duarve, por jo me moshën në të cilën filloi menstruacioni.

Gjetjet u botuan në revistën “Menopause”, një botim i Shoqatës Amerikane të Menopauzës. 

Youtube

Arkiva

Kategoritë