Hën, Nën 29, 2021
Banner Top
Banner Top
Sot – Dita Botërore e Prematurëve (fëmijëve të lindur para kohe)

Sot, në të gjithë botën, shënohet dita e fëmijëve premature (të lindur para kohe).

Në botë, 1 në 10 fëmijë lind para kohe. Me rritjen e numrit të fëmijëve prematurë, përmirësohet edhe mundësia e tyre për të mbijetuar. Një fëmijë quhet prematurë nëse lind para javës së 37-të të shtatëzanisë dhe me një peshë më të vogël se 2500 gr.


Cilat janë shkaqet e lindjes prematurë?


Ndër shkaqet më të shpeshta janë: stili i jetesës së nënës, një patologji e mundshme e shtatëzanisë (hipertensioni, patologjitë ushqimore, infeksonet), raca e nënës, pesha trupore, niveli socio-ekonomik, ushqyerja, duhanpirja, shtatëzania binjake, keqformimet uterine, patologjitë e placentës, vuajtja fetale, vonesa në rritjen e fetusit, anomalitë fetale etj.

Arkiva

Kategoritë