Mër, Sht 20, 2023
Banner Top
Banner Top
Sindroma metabolike

Mund të dyshojmë se një person ka sindromë metabolike nëse ka peshë të tepërt rreth belit dhe një mënyrë jetese inactive –që rrinë gjatë ulur. Por si testet laboratorike ashtu dhe ato jo-laboratorike janë të rëndësishme për përcaktimin e diagnozës. Testet e rekomanduara përfshijnë:
1. Testet e laboratorike
• Glukoza. Zakonisht kryhet një test i agjërimit të glukozës, por, në disa raste, një mjek i kujdesit shëndetësor mund të urdhërojë gjithashtu një glukozë postandraniale (pas një vakt) ose një GTT (test për tolerancën e glukozës – disa teste të glukozës që merren para dhe në intervalet e kohës pas një glukoze ). Qëllimi i testimit të glukozës është të përcaktoni nëse një person ka diabet ose aftësi të zvogëluar për të përpunuar glukozë (tolerancë e dëmtuar e glukozës), e cila përfundimisht mund të rezultojë në diabet.
• Hemoglobina A1c (HbA1c). Kjo është një masë e kontrollit të glukozës dhe mund të përdoret për diagnostikimin e diabetit.
• Profili i lipideve. Kjo mat HDL, LDL, trigliceridet dhe VLDL. Nëse trigliceridet janë ngritur dukshëm, mund të duhet të bëhet një matje e drejtpërdrejtë e LDL.
• Ekzistojnë teste të tjera laboratorike që nuk rekomandohen për diagnostikimin e sindromës metabolike, por që mund të urdhërohen nga disa praktikues të kujdesit shëndetësor që të japin informacion shtesë. Ato përfshijnë:
• C-peptide. Ky është një tregues i besueshëm i prodhimit të insulinës endogjene (të vetë një personi).
• Albumini i urinës. Një tregues i hershëm i sëmundjes së veshkave, ky test përdoret për të ndihmuar monitorimin e diabetikëve dhe rekomandohet sipas kritereve të OBSH.
• hs-CRP. Kjo është një masë e niveleve të ulëta të inflamacionit që mund të testohen si pjesë e një vlerësimi të rrezikut kardiak.
• dLDL. Kjo është një matje e numrit të molekulave të vogla të dendura të lipoproteinës me densitet të ulët që një person ka. LDL ndryshon në madhësi, dhe molekulat më të dendura më të vogla, të cilat priren të formohen kur trigliceridet e ngritura dhe VLDL janë të pranishme në gjak, mendohet se janë më agresive në shkaktimin e aterosklerozës. Ky test tani është në dispozicion komercial, por nuk kryhet nga shumë laboratorë dhe nuk porositet shpesh. Shërbimi i tij përfundimtar klinik ende nuk është përcaktuar. Mund të vlerësohet në një provë të grimcave LDL.
2. Testet jo-laboratorike
• Presioni i gjakut, për të kontrolluar hipertensionin
• Pesha dhe perimetri i belit, për të dokumentuar obezitetin e barkut
• BMI (indeksi i masës trupore), një masë alternative e mbipeshës që përdoret nga shumë praktikues të kujdesit shëndetësor; llogaritet duke marrë:. Një i rritur me një BMI më të madh se 30 konsiderohet i trashë. Megjithatë, kjo llogaritje nuk përshkruan se ku është pesha e tepërt në trup.

 Trajtimi” kryesor për sindromën metabolike është “modifikimi i stilit të jetesës” për të korrigjuar mbipeshën. Të prekurit duhet të humbin peshën e tepërt dhe të ushtrojnë rregullisht. Këshillohet gjithashtu që të ndaloni pirjen e duhanit.Ø
• Humbja e peshës dhe ushtrimi mund:
• Ul nivelin e presionit të gjakut
• Rrit ndjeshmërinë ndaj insulinës
• Ulja e niveleve të triglicerideve dhe LDL
• Ngrini nivelet e HDL
• Ulja e rrezikut nga sëmundjet kardiovaskulare dhe goditja në tru
 Trajtimi me barna mund të jetë i nevojshëm për të adresuar aspektet e tjera të sindromës metabolike.Ø 
• Hipertensioni duhet të trajtohet.
• Statinat mund të përshkruhen për të trajtuar nivelet e pashëndetshme të lipideve.
• Disa praktikues të kujdesit shëndetësor gjithashtu rekomandojnë aspirinën të zvogëlojë rrezikun e mpiksjes së papërshtatshme të gjakut.
• Disa mund të përshkruajnë ilaçe për të rritur ndjeshmërinë ndaj insulinës 
 Njerëzit me sindromë metabolike duhet të punojnë me ofruesin e tyre të kujdesit shëndetësor dhe profesionistë të tjerë mjekësorë, siç është një nutricionist, për të hartuar një plan trajtimi të individualizuar dhe për të monitoruar efektivitetin e tijØ
 Sindromi metabolik: Detaje shtesëØ
• Insulina është një hormon që lejon glukozën të lëvizë në qelizat e indeve, ku është përdorur për prodhimin e energjisë. Insulina më pas bën që mëlçia të ruajë glukozën e tepërt të mbetur të gjakut si glikogjen (për ruajtjen e energjisë afatshkurtër) dhe / ose ta përdorë atë për të prodhuar acide yndyrore (të cilat pastaj bëhen trigliceride). Tek njerëzit me rezistencë ndaj insulinës, insulina shtesë duhet të lëshohet nga pankreasi për të kapërcyer rezistencën e qelizave indore dhe për të lejuar glukozën të hyjë në qelizat. Kjo rezistencë dhe përgjigje ndaj rezistencës mund të çojnë në rritje të përqëndrimeve të insulinës dhe glukozës në gjak. Me kalimin e kohës, niveli i rritur i glukozës mund të dëmtojë enët e gjakut dhe organet siç janë veshkat. Rritja e niveleve të insulinës mund të rrisë mbajtjen e natriumit nga veshkat, duke rezultuar në rritje të presionit të gjakut (i cili mund të çojë në hipertension).
• Mëlçia përdor trigliceride, kolesterol dhe proteina për të bërë lipoproteina me densitet shumë të ulët të pasur me trigliceride (VLDL). Në gjak, një enzimë heq trigliceridet nga VLDL për të prodhuar së pari lipoproteinat me densitet të ndërmjetëm (IDL) dhe më pas lipoproteinat me densitet të ulët (LDL – kolesterolin “e keq”). LDL nuk është e gjitha e keqe; ai është një pjesë thelbësore e metabolizmit të lipideve dhe është i domosdoshëm për integritetin e mureve qelizore dhe për prodhimin e hormoneve seksuale dhe prodhimin steroide. Sidoqoftë, për më tepër, LDL mund të oksidohet dhe grumbullohet, duke çuar përfundimisht në depozita yndyrore në muret e arterieve dhe në forcimin dhe dhëmbjen e enëve të gjakut (dhe në sëmundjet kardiovaskulare dhe mpiksjen e gjakut).
• Molekulat LDL prodhohen në madhësi të ndryshme. LDL i vogël i dendur (sdLDL) mendohet të jetë më i prirur që kolesterolin e tyre të depozitohen në muret e arterieve sesa homologët e tyre më të mëdhenj. Në njerëzit obez dhe / ose rezistent ndaj insulinës, sasi të tepërta të VLDL dhe triglicerideve mbesin në gjak dhe çojnë në rritje të numrit të sdLDL të prodhuar.
• Lipoproteina me densitet të lartë (HDL – kolesteroli “i mirë”) transporton zakonisht kolesterolin e tepërt nga indet përsëri në mëlçi. Në mëlçi, kolesteroli ose riciklohet për përdorim në të ardhmen ose ekskretohet në biliare. Transporti i kundërt i HDL është mënyra e vetme që qelizat mund të heqin qafe kolesterolin e tepërt. Ndihmon në mbrojtjen e arterieve dhe nëse ka mjaft HDL prezent, madje mund të kthejë krijimin e pllakave yndyrore në arteriet. Kur ekzistojnë sasi të tepërt të VLDL dhe triglicerideve, megjithatë, përqendrimet e HDL në gjak ulen.

Të gjitha hulumtimet e nevojshme për diagnostifikim, tretman dhe përcjellje tek sindroma metabolike në mënyrë ekzakte i realizojmë ne në OML dhe në të njejtën kohë ne ju japim këshilla dhe opcione se si të mbahet metabolizmi nën kontroll.

Për të kryer testimet e duhura ju mund të drejtoheni tek Olive Medical & Laboratory

Youtube

Arkiva

Kategoritë