Hën, Maj 22, 2023
Banner Top
Banner Top
Simptoma e zakonshme e menopauzës që mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe diabetit

Ndryshimet në humor, lëkurë, gjumë dhe të nxehtit janë të gjitha simptoma të njohura të menopauzës – por njëra prej tyre mund të tregojë rreziqe afatgjate për shëndetin.

Një studim i kryer nga studiues nga Universiteti Kombëtar dhe Kapodistrian i Athinës shqyrtoi 825 gra të shëndetshme të moshës 40-65 vjeç.

Të gjitha pjesëmarrëset kohët e fundit kishin kaluar nëpër menopauzë dhe ishin monitoruar nga afër gjatë 15 vjetëve.

Studiuesja Elena Armeni nënvizoi gjetjet e tyre se ato me afshe të të nxehtit të lehtë deri në të rëndë kishin më shumë gjasa të zhvillonin hipertension dhe sindromë metabolike.

Kjo çon në një mundësi më të lartë të rreziqeve të shëndetit kardiovaskular dhe kushteve që prekin zemrën dhe enët e gjakut, shkruan The Sun.

Armeni tha: “Studimi ynë tregon se gratë më simptomatike pas menopauzës kanë faktorë më të përhapur të rrezikut kardiovaskular, por është e paqartë nëse ato kanë gjithashtu më shumë gjasa të zhvillojnë sëmundje të zemrës, diabetin e tipit 2 ose të kenë sulme në tru.

“Nëse po, gratë me simptoma më shqetësuese do të kenë nevojë për edukimin e duhur shëndetësor për t’u siguruar që do të mbeten në formë dhe të shëndetshme në pleqëri”.

“Rezultatet tona ritheksojnë rolin e strategjive të parandalimit kardiovaskular, siç është përdorimi i terapisë së zëvendësimit të hormoneve, e cila duhet të zbatohet menjëherë pas menopauzës”.

Studiuesja sugjeroi se trajtimi më i mirë për grupin e grave të studiuara do të ishte terapia e zëvendësimit të hormoneve .

Ky hulumtim u prezantua në Kongresin e 25-të Evropian të Endokrinologjisë në Stamboll.

Youtube

Arkiva

Kategoritë