Mar, Jan 25, 2022
Banner Top
Banner Top
Si t’i dallojmë simptomat e Covid-19 te fëmijët, bazuar në këshillat e pediatërve

Asnjë prind nuk dëshiron të rrezikojë të mendojë që fëmija i tyre të jetë përjashtim nga rregulli.

“Ne kemi pasur 90 vdekje të fëmijëve në Shtetet e Bashkuara tashmë, në vetëm disa muaj,” tha Dr. Sean O’Leary, nënkryetare e Komitetit të Akademisë së Pediatrisë për Sëmundjet Infektive, të hënën për Anderson Cooper të CNN.

“Nuk është e drejtë të themi se ky virus është plotësisht dashamirës te fëmijët”, tha ai.

Ndërsa një numër shkollash dhe universitetesh në të gjithë vendin kanë filluar mësimin ose po ecin përpara me planet për të filluar mësimet e plota ose të pjesshme në javët e ardhshme, frika midis familjeve është në rritje. Pyetja shtrohet: A do të jenë fëmijët tanë të sigurt?

Mbi të gjitha, tashmë ka pasur një rritje prej 90% të numrit të rasteve Covid-19 midis fëmijëve në të gjithë SHBA-në në vetëm katër javët e fundit, sipas të dhënave të lëshuara këtë javë nga AAP.

Në Florida, ku shumica e shkollave publike nuk janë hapur akoma, shtatë fëmijë kanë vdekur, tre vetëm në muajin e fundit. Hospitalizimet për shkak të Covid-19 midis fëmijëve në Florida u rritën me 105% gjatë të njëjtës kornizë kohore katër javore, nga 213 në 436.

Për shkak se shumica e fëmijëve janë strehuar në shtëpi deri vonë, nuk është për t’u habitur që numri i rasteve te fëmijët ishte i ulët në fillimin e pandemisë.

“Fëmijët thjesht nuk kanë pasur aq shumë kontakte,” tha korrespodenti kryesor i mjekësisë CNN, Dr. Sanjay Gupta në një ngjarje të martën në Facebook Live. “Ndërsa ne po shohim që fëmijët zhvillojnë gjithnjë e më shumë kontakte, ne po shohim që numrat po rriten. Dhe ata po rriten me një ritëm gjithnjë e më të shpejtë. Kjo është arsyeja pse unë jam i shqetësuar për shkollat.

“Ne duhet t’i qasemi kësaj në mënyrë të arsyeshme sepse nëse kemi shpërthime të tmerrshme në shkolla, dhe nëse njerëzit sëmuren – fëmijët, mësuesit, kushdo që sëmuret dhe dikush vdes – padyshim e kalon numrin fizik, numrin psiqik , si dhe atë në komunitetet, “tha Gupta. “Gjë e cila më shqetëson vërtet.”

Cilat janë simptomat?

Simptomat e Covid-19 janë të njëjta te fëmijët sikurse te të rriturit.

“Nëse e shikoni listën e gjatë të simptomave të mundshme – bllokimet, kollën, ethet, humbjen e aromës dhe shijes – të gjitha ato mund të ndodhin si te të rriturit ashtu edhe te fëmijët”, tha O’Leary.

Shenjat e tjera kryesore përfshijnë çdo vështirësi në frymëmarrje; skuqjet, veçanërisht ajo që po përhapet shpejt; mungesa e energjisë; dhe problemet e mbajtjes së një fëmije zgjuar, tha pediatri Dr. Daniel Cohen, i cili praktikon afër epiqendrës së New Rochelle, New York, ku gati 2.900 njerëz u infektuan nga fillimi i marsit deri në fund të majit.

“Është shumë e rëndësishme ta njoftoni mjekun menjëherë nëse nuk mund t’i zgjoni fëmijët nga gjumi, nëse ata po flejnë gjatë gjithë kohës dhe thjesht janë lodhur, nëse nuk pinë, nuk hanë – aktivitetet e jetës së përditshme, Cohen tha.

Mos hezitoni të telefononi mjekun

Asnjë shqetësim nuk është shumë i vogël për të telefonuar pediatrin tuaj, thonë ekspertët. Prindërit janë detektivët më të mirë sepse e dinë se si sillet zakonisht fëmija i tyre.

“Mund të jetë diçka që nuk mund ta komunikoni por diçka që ju shqetëson,” tha Cohen. “Unë gjithmonë u them prindërve, ‘Shikoni, nëse jeni nervoz, edhe unë duhet të jem. Kjo është mënyra si janë gjërat tani”. Thirrja e vetme që është e gabuar është ajo që nuk bëhet në të vërtetë”.

O’Leary u pajtua. Nëse prindërit “shohin që fëmija i tyre po duket veçanërisht i sëmurë ose më i sëmurë nga sa prisnin nga një ftohje apo sëmundje tipike, ata duhet të telefonojnë pediatrin e tyre për të diskutuar. Çdo gjë e rëndë është gjithmonë shqetësuese.”

Pandemia është duke ndikuar në mënyrën e praktikimit të mjekësisë. Ethet, për shembull, një shenjë e zakonshme e sëmundjes tek fëmijët që mund të ishte futur në listën “vëzhgoni dhe shihni” në kohërat para-Covidit.

“Sot nëse kemi një fëmijë me ethe, unë po flas me ata prindër çdo ditë për shkak të paqartësisë dhe frikës që kemi të gjithë,” tha Cohen. “Ne nuk duam ta humbasim atë fëmijë.”

Nuk është vetëm diagnoza e Covid-19, tha ai. “Është edhe përparimi i sëmundjes. A është ky fëmijë duke u sëmurë më shpejt nga sa duhet? Dhe kjo është koha kur dëshiron të kesh kujdes për ta”, shtoi Cohen.

Ky udhëzim vlen edhe për shëndetin emocional dhe psikologjik të fëmijëve gjithashtu, tha O’Leary.

“Fëmijët janë më të izoluar, fëmijët tregojnë më shumë ankth, më shumë depresion,” tha O’Leary. “Këto janë gjëra – edhe pse nuk janë të lidhura drejtpërdrejt me Covid – që kanë nevojë për vëmendje.”

A mund ta kuptoni nëse fëmija juaj është i sëmurë?

Është një realitet veçanërisht i frikshëm për prindërit që shumë fëmijë të vegjël janë asimptomatikë, që do të thotë se nuk ka shenja ose simptoma që fëmijët e tyre po bartin virusin. Ende të tjerët kanë një rast jashtëzakonisht të butë me disa probleme.

Kjo duhet të jetë një lehtësim për prindërit kur bëhet fjalë për sigurinë e fëmijës së tyre, sepse nëse një fëmijë me Covid-19 është duke e përballuar virusin mirë, pediatri thjesht po mbështet dhe udhëzojn prindërit gjatë sëmundjes, tha Cohen.

Brenga më pas kthehet në mbrojtjen e të tjerëve, siç janë motrat, prindërit, gjyshërit dhe komuniteti.

“Fëmijët mund të jenë një shkëndijë dhe ne nuk duam që zjarri të përhapet,” shtoi Cohen. “Mënyra më e mirë për të shuar një zjarr është largimi i karburantit, kështu që ne i mbajmë të gjithë të ndarë”.

E vetmja mënyrë që një prind mund të dyshoj për një sëmundje asimptomatike është duke përcjellur ekspozimin e fëmijës së tyre ndaj të tjerëve me Covid-19 dhe të jetë i vetëdijshëm për atë që po ndodh në shkollën që fëmija ndjek.

“Njohja e zakoneve të tyre, të dish se me kë kanë kaluar kohë, të dish ekspozimet e tyre janë thelbësore,” tha Cohen. “E dini, një fëmijë që nuk ka maskë në Gjeorgji është ndryshe tani nga një fëmijë që nuk ka maskë në New York, sepse rastet po rriten në Gjeorgji”.

Nëse fëmijët asimptomatikë duhet të testohen për një infeksion koronavirus varet nga “sa shpesh fëmijët po u ekspozohen njerëzve të tjerë” dhe aftësia e testimit në komunitetet e tyre, tha O’Leary.

“Gjëja më e rëndësishme për t’i rikthyer fëmijët në shkollë është që të keni virusin nën kontroll në komunitetin përreth,” tha ai.

Masat lehtësuese që funksionojnë për zvogëlimin e transmetimit të virusit – vënia e maskave, pastrimi i duarve dhe distanca fizike – janë më të rëndësishmet, shtoi O’Leary.

Sëmundje e rrallë por e rëndë e lidhur me Covid-19

Një shqetësim tjetër për prindërit është sindroma inflamatore multisistemike te fëmijët (MIS-C), është një paraqitje e rrallë dhe e pazakontë te fëmijët që mund të shfaqet disa ditë deri në javë pasi një fëmijë të jetë ekspozuar në Covid-19.

“Ajo ngjan me diçka të njohur si Kawasaki, e cila është gjithashtu një sindrom inflamator në trup. Dhe mund të jetë mjaft shkatërruese për fëmijët,” tha Gupta.

“Fatmirësisht, është e rrallë, por ndodh”, shtoi Gupta. “Duket të ndodhë në Shtetet e Bashkuara, në Mbretërinë e Bashkuar, më shumë se vendet e tjera të botës, dhe ne akoma nuk jemi të sigurt pse po ndodh kështu. Por kjo është diçka që mjekët, pediatërit, prindërit, të gjithë po e mbajnë nën vëzhgim.”

Që nga 6 gushti, Qendrat e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve kishin konfirmuar 570 raste të MIS-C në 40 shtete dhe Rrethin e Kolumbisë, përfshirë 10 vdekje. Mosha mesatare e atyre rasteve është 8 vjeç, dhe 70% e rasteve kanë ndodhur në fëmijët Latino ose jo-hispanik të Zi./BSH

Arkiva

Kategoritë