Hën, Nën 27, 2023
Banner Top
Banner Top
Si të mbroheni nga gripi sezonal?

Çdo njeri në moshën 6 muajsh dhe më të vjetër duhet të marrë një vaksinë të gripit çdo vit. Vaksinat e gripit sezonal janë mënyra më e mirë për të mbrojtur veten dhe të tjerët nga gripi.

Për shumë njerëz, gripi sezonal është një sëmundje e butë. Por ndonjëherë, gripi mund të jetë serioz apo edhe vdekjeprurës.

Gripi është i lidhur me infeksione serioze si pneumonia. Mund të keqësojë problemet ekzistuese shëndetësore (për shembull, sëmundjet afatgjata të zemrës ose të mushkërive)

Mund të çojë në hospitalizim apo vdekje

Vaksinat e gripit mund të ndihmojnë në parandalimin e sëmundjes nga njerëzit – dhe të ulin rrezikun e hospitalizimeve dhe vdekjeve të shkaktuara nga gripi.

Gripi përhapet lehtë nga personi në person. Kur të merrni një vaksinë të gripit, nuk mbroni vetveten. Ju gjithashtu mbroni të gjithë rreth jush.

Kur duhet të merrni vaksinën e gripit sezonal?

Është mirë që të merrni një vaksinë të gripit deri në fund të tetorit, nëse mundeni. Pasi të keni marrë vaksinën, duhet rreth 2 javë që trupi juaj të zhvillojë mbrojtje kundër gripit. Kjo është arsyeja pse është një ide e mirë për të marrë vaksinën përpara se gripi të fillojë të përhapet në komunitetin tuaj.

Nëse nuk e merrni vaksinën deri në fund të tetorit, nuk është tepër vonë. Marrja e vaksinës më vonë mund t’ju mbrojë nga gripi. Mbani në mend se sezoni i gripit mund të zgjasë deri në maj.

Gripi është shkaktuar nga viruset që infektojnë hundën, fytin dhe mushkëritë. Është lehtësisht i përhapur nga personi në person përmes kollës, teshtimës ose bisedimeve. Gjithashtu është e mundur që të merrni gripin duke prekur një sipërfaqe ose objekt që ka virusin e gripit dhe pastaj duke prekur gojën, hundën ose sytë.

Simptomat e gripit mund të përfshijnë:

Dhimbje koke

Ndjeheni të lodhur

Kollë

Dhimbje të fytit

Hundë e zhurmshme ose e zënë

Muskujt ose dhimbjet e trupit

Ethe.

Për disa njerëz, gripi gjithashtu mund të shkaktojë vjellje (hedhje) dhe diarre. Kjo është më e zakonshme tek fëmijët sesa tek të rriturit.

A ka ilaçe që mund ta trajtojnë gripin?

Po. Nëse sëmureni me gripin, mjeku juaj mund të përshkruajë barna të quajtur droga antivirale. Drogat antivirale mund t’ju ndihmojnë të ndiheni më pak të sëmurë dhe të shkurtoni kohën kur jeni të sëmurë. Ata gjithashtu mund të ndihmojnë në parandalimin e komplikimeve serioze të gripit.

Nëse jeni në rrezik të lartë për komplikime nga gripi dhe ju merrni simptoma të gripit, është e rëndësishme që menjëherë të pyetni mjekun tuaj për barnat antivirale.

Drogat antivirale funksionojnë më mirë nëse filloni t’i merrni ato në 2 ditët e para pasi të jeni sëmurë. Por ata ende mund të ndihmojnë nëse i merrni më vonë, veçanërisht nëse jeni shumë i sëmurë./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë