Mër, Maj 18, 2022
Banner Top
Banner Top
Si ta njohim dhe trajtojmë sinusitin?

Sinusit do të thotë një proces inflamator që prek sinuset paranazale

Sinuset paranazale janë kavitete të vendosura në trashësinë e kockave të kafkës, të lidhura me hundën përmes kanaleve të vogla (ostia) që lejojnë kalimin e mukusit, shkruan melarossa.it.

Llojet e sinusitit

Në varësi të kohëzgjatjes së simptomave, sinusiti mund të jetë:

▪ akut: nga tre deri në shtatë ditë
▪ subakut: deri në tre muaj, pa përmirësim të përgjithshëm të simptomave
▪ kronik: mbi tre muaj

Shkaqet

Sinusiti shfaqet për shkak të rritjes së prodhimit të mukusit nga trupi në të njëjtën kohë me ngushtimin e ostisë. Kjo, në fakt, përcakton një bllokim të vërtetë me stagnim sekrecionesh, duke favorizuar përhapjen e patogjenëve që mund të arrijnë në sinuset paranazale nga vrimat e hundës.

Shkaqet që mund të përcaktojnë këtë patologji janë kryesisht inflamatore dhe zakonisht janë: virusi, i ftohti, i cili në 0.5% / 2% të rasteve mund të evoluojë në formë bakteriale, infeksionet kërpudhore, alergjitë, faktorët anatomikë si dhe devijimi i septumit të hundës.

Simptomat

Sinusiti shpesh përcakton simptomën e zakonshme të dhimbjes së kokës (dhembjes së kokës) dhe dhimbjes në fytyrë, zakonisht e lokalizuar në zonën e prekur nga inflamacioni, pra sipër, pas ose poshtë syve, nofullës apo ballit.

Përveç kësaj, simptomat klasike që e karakterizojnë janë:

▪ ftohje me rrjedhje hundore ose rrjedhje hunde për më shumë se 15 ditë
ndjesi e shkarkimit nga hunda në fyt
▪ kongjestion i hundës (hunda e ngopur)
▪ kollë produktive (me gëlbazë)
▪ zvogëlimi ose mungesa e shijes dhe nuhatjes (anosmia / hiposmia, ageusia / hipogjeuzia)
▪ ndjesi e ënjtjes së lokalizuar në sy

Si të kuroni sinusitin

Terapia e sinusitit në përgjithësi përfshin përdorimin e kortikosteroideve dhe mukolitikëve të marrë nga goja ose nëpërmjet aerosolit, të aftë për të ushtruar një veprim dekongestant, të kombinuara me larjet e hundës me solucione fiziologjike ose hipertonike.

Nëse ka dhimbje, mjeku mund të përshkruajë edhe qetësues dhimbjesh dhe antihistamine për të reduktuar ënjtjen e mukozave dhe simptomat.

Në rastin e sinusitit bakterial parashikohet edhe dhënia e antibiotikëve për një periudhë 8-10 ditë. /KP

Arkiva

Kategoritë