Mër, Jan 19, 2022
Banner Top
Banner Top
Si shfaqet kanceri i gjirit te gratë më të reja?

Kanceri i gjirit nuk është specifik për moshën. Mund të prekë gratë e reja si dhe gratë e moshuara. Por a ndikon ndryshe tek gratë e reja?

Mosha e saktë e konsideruar “e re” për të pasur kancer të gjirit ndryshon. Sidoqoftë, shumica e studimeve shkencore i referohen atyre që janë më të reja se 35, 40 ose 45 vjeç.

Kanceri i gjirit është shkaku i dytë kryesor i vdekjeve të lidhura me kancerin tek gratë dhe shkaku kryesor i vdekjeve të lidhura me kancerin tek gratë hispanike.

Studiuesit zbuluan se në gratë më të reja se 45 vjeç, shfaqja e kancerit të gjirit ishte më e lartë në mesin e grave zezake. Për më tepër, gratë e zeza, amerikane ose indigjene të Alaskës dhe hispanike kishin më shumë diagnoza të fazës së vonë të kancerit të gjirit sesa gratë e bardha.

Për më tepër, sipas një studimi, rreziku i vdekshmërisë për gratë e reja me kancer të gjirit mund të ndryshojë në varësi të vendit ku jetojnë.

Shumë nga faktorët e rrezikut për kancerin e gjirit tek gratë e moshuara zbatohen edhe për gratë e reja. Faktorët e rrezikut për kancerin e gjirit në një moshë më të re përfshijnë: Të kesh të afërm që kishin kancer të gjirit para moshës 45 vjeç ose kancer të vezoreve në çdo moshë, të kesh ndryshime në gjenet e kancerit të gjirit (BRCA1 dhe BRCA2) ose të kesh të afërm të ngushtë me këto ndryshime të gjeneve, marrja e terapisë me rrezatim në zonën e gjirit ose gjoksit gjatë fëmijërisë ose moshës së rritur të hershme, të kesh pasur më parë kancer të gjirit ose çështje të tjera të shëndetit të gjirit.

Përveç kësaj, disa hulumtime tregojnë se obeziteti gjithashtu mund të rrisë rrezikun e llojeve të caktuara të kancerit të gjirit tek gratë e reja.

Shpesh, mjekët diagnostikojnë kancerin e gjirit në një fazë të mëvonshme tek gratë e reja sesa tek gratë e moshuara. Arsyet për këtë nuk janë kuptuar plotësisht.

Një arsye e mundshme mund të jetë se shumë gra nuk janë në dijeni se kanceri i gjirit mund të ndodhë në moshë të re, gjë që mund të vonojë diagnozën dhe trajtimin.

Arkiva

Kategoritë