Pre, Maj 20, 2022
Banner Top
Banner Top
Si ndikon skleroza e shumëfishtë në trurin social?

Njerëzit me sklerozë të shumëfishtë (MS) vuajnë nga një gamë e gjerë simptomash që mund të ndikojnë në trurin e tyre, palcën kurrizore dhe shikimin, por simptomat e sëmundjes shpesh mendohet se janë thjesht fizike. Megjithatë, pacientët mund të vuajnë gjithashtu nga një aftësi e dëmtuar për të kuptuar se si ndihen të tjerët, gjë që mund të lidhet me ndryshime delikate të trurit, sipas një studimi të ri.

Në një studim të vogël, të publikuar në numrin online të Neurology, studiuesit studiuan njohjen sociale në një grup prej 60 personash me MS dhe 60 individë të shëndetshëm. Ata zbuluan se ata me MS kishin rezultate më të ulëta në dy teste që përcaktojnë se sa mirë mund të interpretoni emocionet e të tjerëve, duke përfshirë besimet dhe dëshirat. Rezultatet lidheshin me atë se sa dëme kishte pësuar pacienti në një pjesë të trurit të njohur si truri social.

“Të kuptuarit se si MS ndikon në ‘trurin social’ nuk është studiuar mirë, por aftësia për të interpretuar ndjenjat dhe qëllimet e njerëzve të tjerë mund të ndikojë në aftësinë e njerëzve për të mbajtur një punë dhe marrëdhëniet e tyre me familjen dhe miqtë,” tha autorja e studimit Sonia Batista në një deklaratë. “Këto aftësi janë shumë të rëndësishme për njerëzit me MS pasi të kesh mbështetje të mirë është një nga faktorët kryesorë nëse njerëzit kanë një cilësi të mirë të jetës”.

Pjesëmarrësit e studimit ishin diagnostikuar me sëmundjen dobësuese për një mesatare prej 11 vitesh. Pesëdhjetë prej subjekteve kishin formën recidive-remitente të sëmundjes dhe të tjerët kishin MS dytësore progresive. Forma recidive-remitente e sëmundjes përfshin periudha të simptomave të reja ose rikthime që ndodhin gjatë ditëve ose javëve dhe më pas ato priren të përmirësohen. Pas rikthimeve, falja mund të zgjasë me muaj ose vite, sipas Mayo Clinic.

Përveç testeve të teorisë së aftësive mendore, të gjithë pjesëmarrësit kishin lloje të ndryshme të skanimeve të trurit. Studiuesit zbuluan se rezultatet e testit të njerëzve me MS nuk ishin të lidhura me kohëzgjatjen e sëmundjes, por me shkallën e dëmtimit të secilit pjesëmarrës në një rajon të caktuar të trurit./medicaldaily

Arkiva

Kategoritë