Enj, Nën 30, 2023
Banner Top
Banner Top
Si mund të ndikojë kolesteroli i lartë në këmbë dhe shputa

Kolesteroli i lartë mund ta rrisë rrezikun e sëmundjes së arterieve periferike, duke shkaktuar simptoma në këmbë dhe shputa.

Kolesteroli është thelbësor për shëndetin tuaj. Është një substancë dylli që është e rëndësishme për shumë funksione në trup dhe udhëton përmes qarkullimit të gjakut.

Normalisht, arteriet e shëndetshme, të cilat janë enë gjaku që e largojnë gjakun nga zemra, i ushqejnë indet e trupit tuaj. Por kolesteroli, së bashku me yndyrnat dhe substancat e tjera, mund të formojnë pllaka në muret e arterieve tuaja—një proces i quajtur aterosklerozë. Njerëzit me kolesterol të lartë janë në rrezik të aterosklerozës, e cila mund t’i ngushtojë arteriet dhe ta reduktojë rrjedhjen e gjakut në inde.

Edhe pse ky grumbullim i pllakës njihet më së miri për shkaktimin e sulmeve në zemër dhe goditjeve (mpiksje gjaku në tru), ateroskleroza mund t’i prekë enët e gjakut kudo në trup. Bllokimi në arteriet e këmbëve dhe këmbëve tuaja mund të shkaktojë një gjendje të quajtur Sëmundja e Arterieve Periferike (PAD).

Në SHBA, PAD prek më shumë se 6.5 milionë njerëz mbi moshën 40.5 Të paturit e PAD rrit rrezikun për sulm në zemër, goditje në tru dhe kushte të tjera serioze shëndetësore. Bisedoni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor nëse keni kolesterol të lartë ose simptoma të PAD. Ndryshimet e stilit të jetesës për të parandaluar PAD, si dhe diagnostikimi dhe trajtimi i hershëm janë të rëndësishme.

Simptomat në këmbë dhe shputa për shkak të PAD

Sëmundja e arterieve periferike mund ta zvogëlojë ose bllokojë rrjedhën e gjakut në gjymtyrët tuaja, të tilla si krahët dhe këmbët, si dhe legenin tuaj (zona e ijeve). Lloji më i zakonshëm i PAD është PAD i ekstremiteteve të poshtme, i cili prek këmbët dhe shputat.

Dhimbja e këmbës gjatë ushtrimeve fizike është një simptomë e zakonshme e PAD. Simptoma të tjera përfshijnë ndryshime fizike në këmbë dhe shputa, të cilat më së shpeshti ndodhin në thonjtë dhe lëkurën.

Në mënyrë tipike, PAD fillon ngadalë dhe përkeqësohet me kalimin e kohës, por simptomat ndryshojnë shumë. Mbi gjysma e njerëzve me PAD nuk kanë simptoma. Njerëzit që nuk raportojnë simptoma mund të jenë fizikisht joaktivë ose ta gabojnë çdo shqetësim të muskujve si shenjë e plakjes (rreziku i PAD rritet me moshën më të madhe). Nga ana tjetër, PAD shpesh nëndiagnostikohet.

Disa njerëz në rrezik për PAD nuk kanë simptoma, por shfaqin grumbullim të pllakave në arteriet e këmbëve të tyre me një ekzaminim me ultratinguj. Një studim i vogël zbuloi se shumë nga këta njerëz vazhdojnë të zhvillojnë dhimbje në këmbë dhe më shumë ngritje të pllakave brenda një viti nga shqyrtimi.

Në disa raste, njerëzit mund të diagnostikohen me PAD vetëm kur kanë simptoma mjaft të rënda për të shkaktuar një urgjencë mjekësore.

Një ofrues i kujdesit shëndetësor mund të ndihmojë në identifikimin e simptomave të mëposhtme të PAD.

Dhimbje muskulore gjatë stërvitjes

Një shenjë e zakonshme e PAD është një lloj dhimbjeje muskulore e njohur si klaudikacion, e cila mund të përfshijë dhimbje, ngërçe, mpirje dhe lodhje. Kjo dhimbje shfaqet me ecje ose aktivitete të tjera fizike. Shpesh gjendet në këmbë, por mund të ndodhë edhe në prapanicë, kofshë,pulp ose këmbë. Dhimbja zakonisht shfaqet në muskujt ku arteriet preken nga kolesteroli dhe grumbullimi i yndyrës.

Me aktivitet fizik, muskujt kanë nevojë për gjak shtesë për ta mbështetur stërvitjen, por arteriet e ngushtuara parandalojnë rrjedhjen e mjaftueshme të gjakut. Trupi juaj përdor dhimbjen si një paralajmërim se muskuli është nën stres nga rrjedhja e pamjaftueshme e gjakut. Qëndrimi i palëvizshëm dhe pushimi kërkon më pak rrjedhje gjaku në muskuj, duke e reduktuar dhimbjen.

Në përgjithësi, dhimbja që fillon me ushtrimin mund të largohet pas pushimit të muskujve të prekur. Por me aktivitet të vazhdueshëm fizik, dhimbja mund të rikthehet – kjo njihet si klaudikacion intermitent. Për shembull, dhimbja mund të fillojë pasi të keni ecur në një distancë të caktuar, të largohet duke qëndruar ulur për ca kohë dhe më pas të kthehet pasi të keni ecur në të njëjtën distancë.

Dhimbje muskulore gjatë kohës kur pushoni

Në rastet e rënda të PAD, dhimbja e muskujve mund të mos largohet edhe kur pushon – dhe mund të vazhdojë. Disa njerëz me PAD zbulojnë se kanë dhimbje, ftohtësi ose mpirje në këmbë dhe gishtërinj, zakonisht gjatë natës ose sa herë që këmbët e tyre janë të ngritura.

Ulja e këmbës nën nivelin e zemrës ose varja e saj nga shtrati mund të ndihmojë në uljen e dhimbjes. Kur këmbët janë poshtë, graviteti ndihmon për të tërhequr më shumë gjak drejt këmbëve, gjë që mund të zvogëlojë përkohësisht dhimbjen.

Ndryshimet e lëkurës dhe flokëve

Njerëzit me PAD mund të kenë lëkurë të lëmuar dhe me shkëlqim. Ju mund t’i humbni qimet në këmbë, ose mund të rriten shumë më ngadalë. Gjithashtu mund të vini re se ngjyra e lëkurës tuaj ndryshon. Mund të jetë më i errët (i hiperpigmentuar) se zakonisht. Herë të tjera, mund të bëhet një ngjyrë kaltëroshe (e quajtur cianozë).

Me kalimin e kohës, rrjedha e dobët e gjakut në lëkurë dhe qelizat e qimeve në këmbët tuaja i shkakton këto ndryshime.

Në një studim me mbi 540 të rritur në rrezik të PAD – të cilët ose kanë presion të lartë të gjakut ose diabet – rreth një e treta (182 të rritur) u diagnostikuan me PAD. Dhe nga ata me PAD, rreth 1 në 3 të rritur (65 persona) kishin ndryshime të lëkurës, të cilat ishin më të zakonshme në rastet e PAD të moderuar ose të rëndë.

Këmbët e ftohta

Nëse keni PAD, mund të zbuloni se këmbët tuaja janë të ftohta ose të ftohta në prekje. Rrjedha e gjakut ndihmon në mbajtjen e këmbëve dhe shputave tuaja të ngrohta. Kur arteriet tuaja bllokohen pjesërisht nga kolesteroli dhe yndyra, bëhet e vështirë për trupin tuaj që të çojë gjakun në zona larg zemrës, për të mbajtur një temperaturë të qëndrueshme.

Impulse të dobëta ose të munguara

Nëse keni qarkullim të mjaftueshëm, pulsi juaj zakonisht mund të ndihet në këmbët tuaja nga veprimi i pompimit të zemrës suaj. Ndërsa fluksi juaj i gjakut zvogëlohet, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të jetë në gjendje t’i zbulojë ndryshimet kur e kontrollon pulsin tuaj. Me PAD, pulset mund të jenë të dobëta ose të mungojnë, veçanërisht pulset e këmbëve (si p.sh. dorsalis pedis ose arteriet tibiale të pasme).

Për ta ekzaminuar rrjedhën e gjakut në trupin tuaj, një ofrues përdor një test të quajtur indeksi i kyçit të këmbës-brachial (ABI), i cili krahason presionin e gjakut në këmbët tuaja me presionin në krahët tuaj. Një rezultat i shëndetshëm ABI është midis 1.00 dhe 1.40. Megjithatë, një rezultat nën 0.9 mund të sugjerojë PAD, megjithëse nevojiten teste të mëtejshme për një diagnozë.

Thonjtë e trashë të këmbëve

Me PAD, mund të vëreni ndryshime në thonjtë e këmbës. Thonjtë e këmbëve mund të rriten më ngadalë ose të trashen, deformohen ose zbardhen (thonjtë distrofikë). Qarkullimi i dobët kronik për shkak të arterieve të ngushta ose të bllokuara që furnizojnë me gjak në këmbë mund të çojë në ndryshime të thonjve me kalimin e kohës.

Humbje e muskujveZvogëlimi i sasisë së muskujve, ose atrofia e muskujve, mund të jetë pasojë e PAD. Disa njerëz me PAD tregojnë një rënie të përgjithshme të muskujve të pulpit ose të këmbëve të tjera. Ndonjëherë një biopsi e muskujve mund të tregojë humbje brenda fibrave të muskujve në një nivel mikroskopik. Rrjedhja e reduktuar e gjakut në muskuj gjithashtu e zvogëlon shpërndarjen e oksigjenit dhe energjisë. Kjo mund të çojë në ndryshime në strukturën e muskujve dhe shoqërohet me ulje të lëvizshmërisë për njerëzit me PAD.

Plagët e këmbëve

Mungesa e rrjedhjes së gjakut nga arteriet në këmbë dhe shputa mund ta rrisë rrezikun e zhvillimit të plagëve të quajtura ulçera arteriale. Këto ulçera zakonisht ndodhin shumë larg nga zemra në këmbë, shputa, kyçe ose gishta.

Rrjedha e dobët e gjakut mund t’i dëmtojë qelizat, indet dhe nervat, të cilat mund të shkaktojnë plagë (ulçera) në lëkurë, veçanërisht nëse ka një dëmtim të vogël. Këto plagë gjithashtu mund të jenë të ngadalta dhe të vështira për t’u shëruar dhe mund të formohen në zonat e prekura nga PAD.

Nëse dikush ka PAD me ulçera në këmbë, plaga mund të bëhet e zbehtë, e thinjur ose e ftohtë kur këmba është ngritur. Kur këmba është në një pozicion ulur, lëkura mund të bëhet e kuqe.

Vdekja e indeve

Nëse nuk trajtohet, PAD mund ta përparojë në vdekjen e indeve. Mungesa e rëndë e rrjedhjes së gjakut mund të shkaktojë vdekjen e indeve (gangrenë) të këmbës. Me kalimin e kohës, ndërsa arteriet ngushtohen, mund të keni dhimbje edhe kur pushoni ose ulçera që nuk shërohen. Kjo fazë e PAD njihet si ishemi kritike e gjymtyrëve (CLI).

Në mënyrë tipike, rreth 30% deri në 50% e njerëzve me PAD mund të kenë një rrezik të sulmit në zemër ose sulm në tru brenda pesë viteve, por ky rrezik rritet brenda një viti për njerëzit me CLI.

Ishemia kritike e gjymtyrëve mund të kërkojë operacion bypass në arteriet e prekura për ta korrigjuar qarkullimin e gjakut. Nëse qarkullimi nuk përmirësohet, këto zona bëhen të zeza dhe nuk ka shërim pasi indi vdes. Nëse plagët infektohen ose nuk është e mundur të përmirësohet rrjedhja e gjakut, mund të jetë i nevojshëm amputimi.

Më pak se 5% e njerëzve me dhimbje muskulore për shkak të PAD mund të kenë një amputim të madh të gjymtyrëve (në ose mbi kyçin e këmbës) pas pesë vjetësh. Megjithatë, rreth 30% deri në 50% e njerëzve me CLI që nuk përmirësohet në vitin e parë mund të kenë këtë lloj amputimi.

Kur duhet vizituar një ofrues të kujdesit shëndetësor

Nëse keni dhimbje në këmbë gjatë ecjes ose simptoma të tjera të PAD-së, flisni menjëherë me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor për diagnozën. Meqenëse disa raste të PAD mund të mos kenë simptoma, vazhdoni me kontrollet e rregullta vjetore mjekësore, të cilat përfshijnë analizat e gjakut për presionin e gjakut dhe kolesterolin.

Bisedoni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor nëse keni një rrezik në rritje të zhvillimit të PAD. Ka më shumë gjasa të ndodhë tek njerëzit me kolesterol të lartë, presion të lartë të gjakut, diabet, një histori të pirjes së duhanit dhe moshë më të madhe. Për shkak se bllokimet mund të ndodhin në çdo enë gjaku, PAD shoqërohet gjithashtu me një rrezik në rritje të sëmundjeve të zemrës ose goditjes në tru.

Trajtimi dhe diagnostikimi

Për trajtimin dhe diagnozën, mjeku juaj mund të konsultohet me një radiolog, endokrinolog (specialist për hormonet) ose një kirurg vaskular (specialist në enët e gjakut përveç zemrës ose trurit).

Një ofrues mund t’ju japë trajtime për PAD ose kushte të ngjashme që lidhen me aterosklerozën. Kjo mund të përfshijë medikamente për të parandaluar mpiksjen e gjakut (ilaçe kundër trombociteve si aspirina), si dhe për ta ulur kolesterolin.

Parandalimi

Për ta parandaluar kolesterolin e lartë, PAD ose përkeqësimin e PAD, një ofrues mund t’ju rekomandojë gjithashtu.

  • Ushtroni rregullisht
  • Mbani një peshë të shëndetshme
  • Kufizoni konsumin tuaj të alkoolit
  • Ndaleni duhanin
  • Hani ushqime të pasura me fibra ose me pak yndyrë të ngopur, kripë dhe sheqerna të shtuara (drithëra integrale, fruta, perime, mish pa dhjamë)

Nëse një ofrues ju diagnostikon me PAD, do t’ju duhet të keni vizita të rregullta pasuese. Ndërkohë që nuk ka një ilac për PAD, ndryshimet në stilin e jetës dhe trajtimi mund të ndihmojnë në parandalimin e përkeqësimit të gjendjes suaj.

Përmbledhje

Kolesteroli i lartë është një nga disa faktorë që mund të çojë në grumbullimin e pllakave në enët e gjakut. Arteriet e ngushtuara ose të bllokuara në këmbët tuaja mund të shkaktojnë ulje të rrjedhjes së gjakut, qarkullim të dobët dhe simptoma të sëmundjes së arterieve periferike. Kjo gjendje mund të shkaktojë dhimbje gjatë ecjes, ulje të pulsit, ndryshime të lëkurës ose ftohtësi në këmbë dhe shputa.

Sigurohuni që të konsultoheni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor për diagnozën e hershme, menaxhimin e simptomave dhe trajtimin për të parandaluar komplikime serioze./Health.com

Youtube

Arkiva

Kategoritë