Sht, Nën 25, 2023
Banner Top
Banner Top
Shumë gra nuk i vërejnë shenjat e kancerit të gjirit, tregon studimi

Shumica dërrmuese e grave e dinë se një gungë në gjoksin e tyre ka të ngjarë të sinjalizojë praninë e kancerit, zbulon një studim i ri, por kjo nuk është shenja e vetme e sëmundjes.

“Mamografia është mbrojtja jonë numër 1 në zbulimin dhe trajtimin e kancerit të gjirit në fazat e tyre më të hershme, më të trajtueshme, por është gjithashtu shumë e rëndësishme që njerëzit të njihen me pamjen dhe ndjesinë e indit të gjirit të tyre, në mënyrë që ndonjëherë ndryshimet delikate të mund të vlerësohen shpejt për të na dhënë mundësinë më të mirë në zbulimin e hershëm”, tha Dr. Ashley Pariser.

Ajo është një onkologe mjekësore e gjirit dhe drejtoreshë e shërbimeve të mbijetesës së kancerit të gjirit në Qendrën Gjithëpërfshirëse të Kancerit të Universitetit Shtetëror të Ohajos, në Columbus.

Një studim i porositur nga qendra e kancerit zbuloi se 93% e të pyeturve e pranojnë se një gungë është kancer, por më pak se gjysma i njohin simptomat e tjera të zakonshme të sëmundjes.

“Ne duam që njerëzit të ndihen të fuqizuar për trupin e tyre dhe të dinë se çfarë është normale për ta. Shumë ndryshime të gjirit janë rezultat i plakjes dhe lindjes së fëmijëve; megjithatë, kanceri i gjirit mund të shfaqet në disa mënyra”, tha Pariser në një njoftim universitar.

“Është e rëndësishme që njerëzit të ndjehen të sigurt për t’i trajtuar këto shqetësime në kohën e duhur me mjekun e tyre. Ne kemi bërë përparime të mëdha në zbulimin e kancerit të gjirit në faza shumë më të hershme, më të trajtueshme”.

Simptomat më pak të njohura të kancerit të gjirit përfshijnë një thithkë të tërhequr, të përmbysur ose me drejtim poshtë; shtrëngimi i gjirit, i cili mund të duket si një dhëmbëzim që shfaqet kur ngrini krahët; humbja e ndjenjës në një pjesë të gjirit; gropa/trashje e lëkurës në gji; ose rrjedhje nga thithka. 

Youtube

Arkiva

Kategoritë