Sht, Mar 23, 2024
Banner Top
Banner Top
Shkencëtarët zhvillojnë ilaçin që parandalon menopauzën

Shkencëtarët në Nju Jork kanë bërë një zbulim novator: një ilaç që potencialisht mund të vonojë apo edhe të parandalojë menopauzën. Ky zhvillim u ofron shpresë grave që përjetojnë simptomat e vështira që lidhen me këtë tranzicion biologjik natyror.

Tradicionalisht, terapia e zëvendësimit të hormoneve (HRT) është përdorur për të lehtësuar simptomat e menopauzës, por nuk i trajton të gjitha. Megjithatë, ky ilaç i ri, i zhvilluar nga studiuesit në Oviva Therapeutics, synon të imitojë veprimin e hormonit anti-Mullerian (AMH), i cili luan një rol në ovulimin dhe zvogëlohet me moshën e grave.

Injeksioni, i administruar çdo disa muaj, mund të rrisë artificialisht nivelet e AMH-së, duke vonuar potencialisht menopauzën për një kohë të pacaktuar. Studimet kanë treguar se gratë me nivele më të larta të AMH-së, si ato me sindromën ovariane policistike (PCOS), priren të hyjnë në menopauzë më vonë se ato me nivele më të ulëta.

Ilaçi aktualisht po i nënshtrohet testimit te minjtë për të garantuar sigurinë e tij, me testime te njerëzit që priten në vitet e ardhshme. Nëse është i suksesshëm, mund të ofrojë një mundësi revolucionare për gratë që kërkojnë të vonojnë ose parandalojnë menopauzën, shkruan GazetaExpress.

Ndërsa përfitimet e mundshme të drogës janë premtuese, studiuesit nuk kanë komentuar mbi rreziqet e mundshme. Për më tepër, është thelbësore të pranohet se menopauza është një proces biologjik natyror që përjetojnë të gjitha gratë. Megjithatë, për ato që luftojnë me simptoma të rënda, ky ilaç i ri mund të ofrojë lehtësim dhe kontroll shumë të nevojshëm mbi shëndetin e tyre riprodhues.

Përveç këtij ilaçi, nisma të tjera kërkimore po eksplorojnë qasje alternative për menaxhimin e menopauzës. Për shembull, shkencëtarët në Universitetin e Kolumbias po hetojnë përdorimin e rapamicinës, një përbërës me veti të supozuara kundër plakjes, për të vonuar plakjen e vezoreve dhe, rrjedhimisht, menopauzën.

Në përgjithësi, këto përparime nxjerrin në pah të kuptuarit evolues të menopauzës dhe potencialin për trajtime novatore për të përmirësuar cilësinë e jetës së grave gjatë kësaj faze kalimtare. Megjithatë, është thelbësore t’i qasemi këtyre zhvillimeve me kujdes dhe kërkime të mëtejshme për të siguruar sigurinë dhe efektivitetin e tyre./dailymail

Youtube

Arkiva

Kategoritë