Mër, Qer 29, 2022
Banner Top
Banner Top
Shkaktarët e çrregullimeve të zërit

Kutia juaj e zërit (laringu) është e përbërë nga kërc, muskuj dhe membrana mukoze të vendosura në majë të gypit tuaj (trake) dhe në bazën e gjuhës. Kordat tuaja vokale janë dy breza fleksibël të indit muskulor që ulen në hyrje të gypit të frymëmarrjes. Tingulli krijohet kur kordat tuaja vokale dridhen.

Ky dridhje vjen nga ajri që lëviz nëpër laring, duke i afruar kordat tuaja vokale. Kordat tuaja vokale gjithashtu ndihmojnë në mbylljen e kutisë së zërit kur gëlltisni, duke ju penguar të thithni ushqim ose lëngje.

Nëse kordat tuaja vokale inflamohen, zhvillojnë rritje ose paralizohen, ato nuk mund të funksionojnë siç duhet dhe mund të zhvilloni një çrregullim zëri.

Disa çrregullime të zakonshme të zërit përfshijnë:

Laringiti

Disfonia e tensionit të muskujve

Çrregullime neurologjike të zërit, të tilla si disfonia spazmatike

Polipe, nyje ose kiste në kordat vokale (lezione jo kanceroze)

Lezionet parakanceroze dhe kanceroze

Paralizë ose dobësi e kordave vokale

Njolla të bardha të quajtura leukoplakia

Faktoret e rrezikut

Shumë faktorë rreziku mund të kontribuojnë në një çrregullim të zërit, duke përfshirë:

Plakja

Përdorimi i alkoolit

Alergjitë

Sëmundja e refluksit gastroezofageal (GERD)

Sëmundje, të tilla si ftohjet ose infeksionet e rrugëve të sipërme të frymëmarrjes

Pastrim i gabuar i fytit për një kohë të gjatë

Çrregullime neurologjike

Stresi psikologjik

Dhimbje nga operacioni në qafë ose nga trauma në pjesën e përparme të qafës

Duke bërtitur

Pirja e duhanit

Kanceri i fytit

Dehidratimi i fytit

Probleme me tiroiden

Keqpërdorimi ose përdorimi i tepërt i zërit/Mclinic

Arkiva

Kategoritë