Pre, Maj 20, 2022
Banner Top
Banner Top
Sa janë gjasat të prekeni shumë herë me virus

Raportet anekdotike të infeksionit të sërishëm me COVID në Britaninë e Madhe po rriten, duke përfshirë njerëz që testohen pozitivë vetëm disa javë nga njëra tjetra në dhjetor dhe janar, ose që kanë pasur virusin tri ose katër herë. Fëmijët gjithashtu po shihen me ri-infeksion.

Çfarë është një riinfeksion?

Shifrat e riinfeksionit priren t’i referohen zbulimit të një infeksioni të dytë ose të mëpasshëm COVID, pavarësisht nga varianti i përfshirë. Rreziku i riinfeksionit ka të ngjarë të varet nga një sërë faktorësh: për shembull, të dhënat sugjerojnë se është më i lartë te njerëzit e pa vaksinuar dhe potencialisht tek ata, infeksioni i mëparshëm i të cilëve ishte më i butë me një përgjigje më të ulët imune.

Varet gjithashtu nga varianti – një ekspert tha se rreziku i riinfektimit me omicron menjëherë pas një infeksioni të parë omicron do të ishte më i ulët se delta i pasuar nga omicron – dhe sa kohë më parë dikush ishte vaksinuar. Ekspertët thonë se doza ndaj së cilës dikush është i ekspozuar mund të jetë gjithashtu e rëndësishme.

Agjencia e Sigurisë Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar (UKHSA) përdor përkufizimin e një riinfeksioni të mundshëm si një rast 90 ditë ose më shumë pas një infeksioni të mëparshëm të konfirmuar, pjesërisht sepse përjashton ata që thjesht e largojnë virusin për më gjatë pas infektimit.

Sa riinfeksione ka pasur?

Sipas shifrave më të fundit për Anglinë nga UKHSA, nga fillimi i pandemisë deri më 9 janar të këtij viti ka pasur 425.890 riinfeksione të mundshme, me 109.936 të gjetura në javën që përfundoi më 9 janar, që përbën pothuajse 11 për qind të të gjitha rasteve atë javë.

Shumë pak riinfeksione të mundshme “konfirmohen” pasi kjo kërkon sekuencë gjenetike. Për më tepër, me pak njerëz në komunitet që kanë qasje në teste në valën e parë, shumë infeksione të para mund të mos jenë numëruar.

“Me kombinimin e të qenit dy vjet në pandemi, disa raunde antitrupash që po pakësohen, dy valë të mëdha evazioni imunitar nga delta dhe më pas omicron, ka një riinfeksion mjaft të shfrenuar,” tha Danny Altmann, një profesor i imunologjisë pranë Kolegjit Mbretëror në Londër.

A është më e lehtë të riinfektohesh me disa variante?

Me pak fjalë, po. Sipas shkencëtarëve pranë Kolegjit Mbretëror në Londër, pas marrjes parasysh të një sërë faktorësh, omicron u shoqërua me një rrezik 4.38 dhe 6.63 herë më të lartë të riinfeksionit, krahasuar me delta.

Ekipi shton se kjo do të thotë se mbrojtja nga infektimi me COVID, i ardhur nga një infeksion i mëparshëm brenda gjashtë muajve të fundit, ka rënë nga rreth 85%, përpara se të shfaqej omicron, në diku midis 0 për qind dhe 27 për qind. Rënia nuk është befasuese duke pasur parasysh se omicron është gjetur të ketë aftësinë për të shmangur përgjigjet imune të trupit në një shkallë të konsiderueshme, transmeton KosovaPress.

Arkiva

Kategoritë