Enj, Maj 19, 2022
Banner Top
Banner Top
Rriqrat – sëmundjet që mund të transmetohen nga pickimi i tyre

Rriqnat janë kafshë që ushqehen me gjakun e gjitarëve si drerit, qenve dhe natyrisht njerëzve. Një pickim prej tyre, shenja tenton të mbetet pa u vënë re, sepse nuk shkakton as dhimbje as kruajtje. Shumë shpesh kalon pa u vënë re dhe në shumicën e rasteve nuk shkakton pasoja.

Ndonjëherë, megjithatë, përmes pickimit ato mund të transmetojë viruse dhe baktere tek njerëzit. Sëmundjet e transmetuara me një pickim mund të jenë:

Sëmundje Lyme- është një infeksion bakterial që mund të çojë në probleme të rënda mendore dhe fizike, nëse nuk trajtohet shumë herët. Ajo është një sëmundje infektive e shkaktuar nga bakteri Borrelia burgdorferi. Shfaqet në formën e njollave të kuqe në formë vezake që shkaktohen në lëkurë nga pickimi.

Pas njollave, shumë pacientë zhvillojnë grip të rëndë me simptoma si dhimbje të muskujve, ethe dhe lodhje. Analiza e gjakut në këtë fazë mund të jetë negative, por mjekët duke parë shenjat e veçanta në lëkurë e trajtojnë pacientin me antibiotikë.

Ethet Q- është një sëmundje që transmetohet nga kafshët tek njerëzit. Kontaminimi ndodh nga pluhuri i kontaminuar nga lopët, delet, qentë dhe kafshët shtëpiake të tjera. Shumë shpesh sëmundja nuk vihet re. Pas deri në tre javë ka ethe të lartë me dridhura. Përveç kësaj, ka lodhje, dhimbje koke, dhimbje të muskujve dhe gjymtyrë.

Më vonë ka pneumoni me kollitje dhe dhimbje, që ndodhet pas gjoksit. Diagnoza bazohet në zbulimin e antitrupave në gjak, urinë ose pështymë. Terapia kryhet nga një antibiotik. Vaksinimi është i disponueshëm, por rekomandohet vetëm për më të prekurit.

Arkiva

Kategoritë