Sht, Kor 20, 2024
Banner Top
Banner Top
Rrezik të infektoheni me koronavirus  edhe në gjumë – Ja nga çfarë duhet pasur kujdes

Tingëllon e çuditshme kur e dëgjon, por ndodh që të infektohesh nga koronavirusi edhe kur jeni duke fjetur. Kjo sepse po të bësh një krahasim të trupit  kur jeni zgjuar dhe kur jeni në gjumë, të gjithë e dimë se ndodhin reagime të ndryshme. Nëse rastësisht thithim lëngje apo diçka tjetër ne automatikisht kollitemi, por kjo gjë ndryshon kur jeni në gjumë, nuk nuk mundemi të kollitemi kur jemi në gjumë, dhe lëngjet kalojnë në stomakun tonë.

Sipas pulmologut dhe hulumtuesit nga Seattle, Bruce L. Davidson, kjo ndodh me rastin e thithjes së pështymës nga fyti, ku mund të ndodhet virusi.

Nëse e kaloni pështymën, gjë që të gjithë e bëjmë në gjumë, sasia më e madhe e përmbajtjes nga fyti përfundon në mushkëri, por për ata persona që kanë dëmtime të mushkërive për shkak të pirjes së duhanit, në këtë mund t’iu krijohen më shumë probleme. Masa e pështymës së thithur gjatë gjumit është krejtësisht e mjaftueshme që të shkaktojë probleme të mushkërive. Si të mbrohemi nga Covid-19 gjatë ditës dhe natës:

Shmangni kontaktet e ngushta me njerëzit që vuajnë nga infeksione akute të frymëmarrjes. Lani shpesh duart, sidomos pas kontaktit të drejtpërdrejtë me njerëzit e sëmurë ose në vendqëndrimin e tyre.

Shmangni prekjen e fytyrës dhe mbuloni gojën dhe hundën me facoletë, me mëngë ose parakrahë gjatë kollës dhe teshtitjes. Hidhni facoletat e përdorura në shportën më të afërt të mbeturinave.

Nëse keni ethe, kollë dhe vështirësi në frymëmarrje kërkoni menjëherë ndihmë mjekësore dhe tregoni historinë eventuale të udhëtimit jashtë vendit. Personat e sëmurë duhet të qëndrojnë në shtëpi në mënyrë që të parandalohet përhapja e sëmundjes. Evitoni vendet e mbyllura dhe të mbingarkuara me njerëz.

Youtube

Arkiva

Kategoritë