Mër, Sht 20, 2023
Banner Top
Banner Top
Rastet e kancerit në rritje: Studimi deshifron arsyet që qëndrojnë pas tij

Ka një rritje alarmante të numrit të rasteve tek personat nën 50 vjeç. Një studim i ri zbulon arsyet e mundshme dhe parashikimet e ardhshme.

Ndryshimi i stilit të jetesës dhe kushteve të jetesës e kanë bërë kancerin një sëmundje të zakonshme. Rritja e numrit të rasteve tregon mungesën e ndërgjegjësimit të njerëzve dhe sa lehtë e banalizojnë këtë shqetësim. Ekspozimi i vazhdueshëm ndaj kimikateve, zakonet e të pirit, duhani dhe ngrënia e ushqimeve të shpejta janë ndoshta disa nga arsyet, por lista mund të zgjasë gjatë, shkruan Health.

Studimi i publikuar në BMJ Oncology zbulon një rritje shqetësuese prej 79% të rasteve të reja të kancerit tek individët nën moshën 50 vjeç në mbarë botën gjatë tre dekadave të fundit. Ky hulumtim është kryer nga një ekip nga Universiteti i Edinburgut në Skoci.

Këto janë disa pika kyçe që duhen marrë parasysh pas leximit të raportit:

Llojet e kancerit me rritje më të shpejtë

Në studim mund të vërehet se ka disa lloje të zakonshme të kancerit që shfaqen tek njerëzit nën moshën 50 vjeç. Kjo përfshin kancerin e larës dhe prostatës. Por kanceri i gjirit kontribuon në numrin më të madh të rasteve me fillimin e hershëm. Kanceri i gypit dhe i prostatës panë rritjet më të shpejta midis viteve 1990 dhe 2019, me ndryshime në përqindje vjetore të vlerësuara përkatësisht 2.28% dhe 2.23%.

Ndryshimet në vitet e kaluara dhe tani

Studiuesit kanë analizuar të dhënat nga Studimi i Barrës Globale të Sëmundjeve 2019, duke ekzaminuar 29 kancere të ndryshme në 204 vende dhe rajone për të vlerësuar ndryshimet e përqindjes vjetore midis viteve 1990 dhe 2019. Në vitin 2019, 1.82 milionë diagnoza të reja të kancerit ishin në mesin e moshave nën moshën 50-vjeçare, duke shënuar një shkallë tronditëse.

79% rritje nga viti 1990. Edhe pse kanceri zakonisht lidhej me grupmoshat më të vjetra, provat sugjerojnë se rastet në mesin e individëve nën 50 vjeç janë rritur në mënyrë të qëndrueshme në mbarë botën që nga vitet 1990.

Kanceri i gjirit përbën numrin më të madh të rasteve dhe vdekjeve shoqëruese, me norma përkatësisht 13.7 dhe 3.5 për 100,000 të popullsisë globale. Në të kundërt, kanceri i mëlçisë me fillimin e hershëm u ul me rreth 2.88% çdo vit.

Rajonet më të prekura

Sipas studimit, shkalla më e lartë e kancereve me fillim të hershëm në vitin 2019 u vërejt në Amerikën e Veriut, Australazi dhe Evropën Perëndimore. Megjithatë, vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme, veçanërisht në Oqeani, Evropën Lindore dhe Azinë Qendrore, gjithashtu pësuan ndikime të rëndësishme.

Në vendet me të ardhura të ulëta dhe mesatare, kanceri i hershëm kishte një efekt më domethënës te gratë sesa te burrat, si për sa i përket vdekjeve ashtu edhe për shëndetin e dobët. Studimi thekson gjithashtu faktorët e rrezikut për këto lloje kanceri, duke përfshirë dietat e pasura me mish të kuq dhe kripë, konsumin e ulët të frutave dhe qumështit, përdorimin e alkoolit dhe përdorimin e duhanit. Pasiviteti fizik, pesha e tepërt dhe sheqeri i lartë në gjak janë faktorë që kontribuojnë.

Normat e vdekshmërisë

Përveç kancerit të gjirit, shkalla më e lartë e vdekjeve dhe pasojat e këqija shëndetësore u shoqëruan me kancerin e grykës, mushkërive, stomakut dhe zorrëve. Numri më i lartë i vdekjeve u vu re në rastet e kancerit të gjirit , të fytit, mushkërive, zorrëve dhe stomakut. Këto gjetje bien ndesh me kuptimin konvencional të llojeve të kancerit që prekin individët më të rinj. Ai parashikon një rritje të mëtejshme prej 31% të rasteve të reja të kancerit me fillimin e hershëm dhe një rritje prej 21% të vdekjeve të lidhura deri në vitin 2030, me ata në të 40-at që përballen me rrezikun më të lartë.

Disa kufizime

Studiuesit pranojnë kufizime, të tilla si cilësia e ndryshme e të dhënave në regjistrat e kancerit në vende të ndryshme, të cilat mund të çojnë në nën-raportim dhe nëndiagnozë. Për më tepër, studimi nuk përcakton përfundimisht ndikimin e shqyrtimit dhe faktorëve mjedisorë të jetës së hershme në këto tendenca.

Është e rëndësishme të shikohet rritja alarmante e rasteve të kancerit tek individët nën 50 vjeç dhe të rritet nga të kuptuarit konvencional të kancerit se ai prek kryesisht popullatat e moshuara. Ekziston nevoja për kërkime të vazhdueshme dhe duhen bërë përpjekje për shëndetin publik për të adresuar këto tendenca në rritje dhe faktorët e rrezikut që lidhen me to.

Youtube

Arkiva

Kategoritë