Enj, Tet 28, 2021
Banner Top
Banner Top
Pse krijohen aknet?

Puçrra është një çrregullim i gjëndrave që zhvillohen në lëkurë. Nëse gjëndrat e bllokuara infektohen me bakteret  atëherë mund të zhvillohet komedonesi (pustules).

Shkaqet e puçrrave

Adoleshentët preken nga aknet në një shkallë më të lartë sesa grupmoshat e tjera. Kjo për shkak se prodhimi i hormoneve gjatë pubertetit rrit prodhimin e gjëndrave dhjamore dhe shkallën e qarkullimit të qelizave të lëkurës brenda folikulave. Megjithatë, fëmijët e vegjël si 5 vjeç dhe të rriturit mund të zhvillojnë puçrra fytyre gjithashtu. Në gratë e reja, ajo shpesh përkeqësohet dhe përmirësohet me ngritjen dhe rënien e niveleve të hormoneve gjatë ciklit menstrual.

Ka një predispozitë gjenetike për aknet; që do të thotë, njerëzit, anëtarët e familjes së të cilëve kanë puçrra fytyre gjithashtu kanë gjasa ta kenë atë.

Stresi mund të ndikojë në akne; gjendja shpesh përkeqësohet gjatë kohës së stresit dhe përmirësohet gjatë periudhave më të qëndrueshme.

Shumë njerëz besojnë se zakonet e dobëta dietike mund të shkaktojnë puçrra fytyre. Ushqimet me përmbajtje të lartë të sheqerit dhe yndyrës, të tilla si çokollata, mendohet të ndikojnë në folikulet e lëkurës.

Megjithatë, nuk ka dëshmi klinike për ta mbështetur këtë. Studimet nuk tregojnë lidhje midis ushqimit të dëmshëm dhe akneve. Disa njerëz zbulojnë se ushqime të caktuara, të tilla si produktet e qumështit, përkeqësojnë aknet./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë