Mar, Maj 17, 2022
Banner Top
Banner Top
Pse ju dhëmbin fëmijëve këmbët natën?

Dhimbja në këmbë zakonisht ndodh vonë pasdite ose në mbrëmje, gjë që mund të bëjë që fëmija juaj të zgjohet në mes të natës

Dhimbja e këmbës ose dhimbja e rritjes zakonisht fillon në fëmijërinë e hershme, rreth moshës 3 ose 4 vjeç, dhe mund të ndodhë edhe te fëmijët e moshës 8-12 vjeç, rreth kohës së rritjes së tyre të shpejtë.

Fenomeni i dhimbjes së rritjes, i cili ende nuk është plotësisht i qartë për mjekët, prek rreth një të tretën e fëmijëve të moshës tre deri në 12-vjeç. Më së shpeshti prek pjesën e përparme të këmbës, gjunjët dhe ijët. Kjo dhimbje therëse zakonisht largohet deri në mëngjes, por është një ngushëllim i vogël për fëmijën.

Dhimbja e këmbës – shkaqet

Askush nuk e di me siguri se nga vjen dhimbja, por ka shumë teori. Megjithatë, rritja e kockave nuk dëmton – mbani në mend, nuk janë vetëm kockat në këmbët e një fëmije që bëhen më të mëdha.

“Ndërsa fëmijët rriten mjaft shpejt, po ashtu rriten edhe muskujt, tendinat dhe ligamentet e tyre,” tha Jason Homme, një asistent profesor i pediatrisë pranë klinikës Mayo në Rochester. Këto pjesë të trupit “mund të mos rriten me të njëjtin ritëm, gjë që mund të shkaktojë pak dhimbje”.

Pavarësisht nga emri “dhimbje e rritjes”, nuk ka asnjë provë të fortë që dhimbjet e rritjes janë të lidhura me rritje të shpejtë.

Dhimbja në këmbë mund të jetë edhe nga vrapimi, kërcimi dhe loja gjatë ditës. Nëse familja juaj ka një histori të sindromës së këmbëve të shqetësuara, fëmija juaj mund ta ketë atë. Ka shkaqe të tjera të mundshme. Mund të jetë një problem psikologjik apo edhe mungesë e vitaminës D në dietën e tyre.

Arkiva

Kategoritë