Hën, Kor 15, 2024
Banner Top
Banner Top
Pse ju dhembë  koka vetëm në njërën anë?

Shumë njerëz kanë dhimbje koke vetëm në njërën anë anën të saj. Dhimbja mund të shoqërohet edhe nga simptoma të tjera si lodhje, nauze dhe probleme me shikimin.

Cilat janë shkaqet?


Dhimbja e njërës anë të kokës mund të shkaktohet nga:

Probleme neurologjike:


Neuralgjia oksipitale – ndodh kur nervat oksipital dëmtohen ose inflamohen. Simptomat mund të jenë dhimbje e fortë ne shpatull, kokë dhe qafë, pas syrit dhe sensitivitet ndaj dritës.

Arteriti temporal –  ndodh kur arteriet në kokë dhe qafë infalmohen. Shafqet me dhimbje muskulare dhe dhimbje të asaj ane të kokës. Simptoma të tjera mund të jenë lodhje dhe dhimbje të nofullës.

Neuralgjia trigeminale – nje dhimbje shumë e fortë e fytyrës dhe kokës. Dhimbje prek kryesisht njërën anë të kokës.

Përdorimi i disa barnave


Dhimbja mund të jetë si pasojë e disa barnave pa recetë (OTC). Mund të shkaktohet nga mbi përdorimi i tyre. Barnat të cilat mund të përmenden janë:

Acetaminofen (Paracetamoli)
Aspirin
Ibuprofen

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetit (OBSH), është lloji i dytë më i shpeshtë i dhimbjes sekondare të kokës. Këto dhimbje kanë tendencën të jenë më të forta pas zgjimit.

Shkaqe të tjera:


Disa shkaqe të tjera që mund të çojnë në dhimbje të njëanshme të kokës mund të jenë:


Alergjitë
Aneurizma
Lodhja
Dëmtimet e kokës
Infeksionet e sinuseve
Luhatjet e nivelit të glukozës në gjak (edhe pas shmangies së një vakti)
Tumoret

Cilat lloje të dhimbjes së kokës prekin kryesisht një anë?

Janë rreth 300 lloje dhimbje koke dhe rreth 90% e tyre nuk e kanë një shkak të njohur. Megjithatë, migrena dhe dhimbja e kokës e tipit Cluster kanë më shumë gjasa të shfaqen në njërën anë anën të kokës. Dhimbjet e kokës tensive po ashtu, mund të shkaktojnë dhimbje të njëanshme të kokës.

Migrena


Gjenetika mendohet se luan një rol të rëndësishëm në migrenë – një dhimbje e fortë koke pulsuese, e cila mund të shoqërohet me çrregullime të shikimit, nauze, ndjeshmëri ndaj dritës, ndjeshmëri ndaj zhurmave dhe të vjella.
Simptomat mund të zgjasin deri në 72 orë nëse nuk trajtohen dhe dhimbja kryesisht prek njërën anë të kokës.

Trajtimi i hershëm është kyç në reduktimin e kohëzgjatjes dhe simptomave të migrenës. Trajtimi mund të jetë më barna me recetë ose barna OTC.

Dhimbja e kokës e tipit Cluster


Është një lloj dhimbje koke e rrallë dhe ka tendencën të jetë ciklike. Dhimbja është intense dhe zakonisht shfaqet përreth syrit. Mund të përhapet edhe në zona të tjera të kokës si fytyra, qafa dhe shaptullat./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë