Hën, Sht 25, 2023
Banner Top
Banner Top
Pse është i rëndësishëm paneli themelor metabolik (BMP)?

Paneli themelor metabolik (BMP) është një panel i rregulluar shpesh nga 8 teste që i japin një mjeku të kujdesit shëndetësor informacion të rëndësishëm në lidhje me statusin aktual të metabolizmit të një personi, duke përfshirë shëndetin e veshkave, nivelin e glukozës në gjak dhe ekuilibrin e elektrolitit dhe acidit / bazës.

Rezultatet anormale, dhe veçanërisht kombinimet e rezultateve anormale, mund të tregojnë një problem që duhet të adresohet.

BMP përfshin testet e mëposhtme:
Glukoza – burim energjie për trupin; një furnizim i qëndrueshëm duhet të jetë i disponueshëm për përdorim, dhe një nivel relativisht i vazhdueshëm i glukozës duhet të ruhet në gjak.
Kalciumi – një nga mineralet më të rëndësishme në trup; është thelbësore për funksionimin e duhur të muskujve, nervave dhe zemrës dhe kërkohet në koagulimin e gjakut dhe në formimin e eshtrave.

Elektrolitet si: Natriumi – jetik për proceset normale të trupit, përfshirë funksionin nervor dhe muskuj
Kaliumi – jetik për metabolizmin e qelizave dhe funksionimin e muskujve
CO2 (dioksidi i karbonit, bikarbonat) – ndihmon për të ruajtur ekuilibrin acid-bazë të trupit (pH)
Kloruri – ndihmon për të rregulluar sasinë e lëngjeve në trup dhe për të ruajtur ekuilibrin acid-bazë

Testet e veshkave si: BUN (azot ure i gjakut) – produkt mbeturinash i filtruar nga gjaku nga veshkat; gjendjet që prekin veshkën kanë potencial të ndikojnë në sasinë e ure në gjak. Kreatinina – produkt i mbeturinave i prodhuar në muskuj; ajo filtrohet nga gjaku nga veshkat, kështu që nivelet e gjakut janë një tregues i mirë se sa mirë funksionojnë veshkat

Për të bërë testimet e duhura ju mund ta vizitoni laboratorin më të mirë në vend Olive Medical & Laboratory.

Youtube

Arkiva

Kategoritë