Mër, Kor 17, 2024
Banner Top
Banner Top
Pse disa njerëz me ankth pëlqejnë të shikojnë filma horror?

Shumë njerëz janë adhurues të zhanrit të filmit horror, por për njerëzit me ankth, mund të jetë më shumë sesa thjesht një argëtim, hobi drithërues. Për disa, shikimi i filmave të frikshëm është në të vërtetë një mënyrë e fuqishme për t’u marrë me simptomat e tyre të ankthit.

Por pse është ky rasti? Në fund të fundit, ndihet pak kundërintuitive të drejtoheni tek përvojat e tmerrshme kinematike kur tashmë merreni me shqetësime ose frikë të brendshme.

HuffPost foli me ekspertët e shëndetit mendor për të zbuluar pse disa njerëz me ankth i duan filmat horror dhe se si mund të ndihmojnë në të vërtetë gjendjen.

Është një shpërqendrim i dobishëm

Për disa njerëz me ankth, filmat horror ofrojnë frikë të prekshme, ku ata mund të përqendrojnë mendjen e tyre.

“Njerëzit me ankth do të vërejnë që shumë kohë mendimet e tyre po bëjnë gara për një sërë shqetësimesh në fusha të tilla si puna, familja, marrëdhëniet romantike, shëndeti, financat, etj.”, thotë Jocelyn McDonnell, terapist.

McDonnell shtoi se njerëzit me ankth shpesh luftojnë të qëndrojnë të pranishëm në këtë moment dhe në vend të kësaj të mbështeten në të kaluarën ose të shqetësohen për të ardhmen. Të kapesh me komplotin e një filmi të frikshëm mund të jetë një shpërqendrim tërheqës ose prizë për ata që ndjehen të mashtruar nga shqetësimet personale.

Ankthi bëhet i vlefshëm ose i normalizuar

Për disa njerëz me ankth, shikimi i një filmi horror është një mënyrë për të konfirmuar shumë nxitje që shkaktojnë frikë me të cilat merren rregullisht.

“Ekziston një kënaqësi, ndoshta edhe lehtësim, që njerëzit me ankth mund të gjejnë në konfirmimin se,” Po, bota është me të vërtetë një vend i rrezikshëm, prodhues i ankthit siç ndjehem unë, ” tha Elias Aboujaoude, një profesor i psikiatrisë.

“Sidoqoftë, për pacientët e tjerë, është një mënyrë për të vendosur ankthet e tyre në një spektër më të gjerë që përfshin forma shumë më të rënda,” vazhdoi ai.

 “Në mënyrë paradoksale, filmat horror mund të” normalizojnë “simptomat e tyre dhe të dërgojnë mesazhin sigurues që,” Po, ju jeni në ankth, por gjërat mund të jenë ende më keq “.

Ka një sens të kontrollit

Ndërsa ankthi për shqetësimet e përditshme si puna, shëndeti ose marrëdhëniet mund të jenë tepër i madh, ndjenja e ankthit që njerëzit përjetojnë kur shikojnë një film të frikshëm është një ndjesi më shumë brenda fuqisë së tyre.

“Filmat horror i lënë njerëzit e shqetësuar të përjetojnë ankthin në një mënyrë të sigurt, të kontrolluar,” tha Keith Humphreys, një profesor i psikiatrisë në Universitetin Stanford.

“Ata gjithmonë mund të shohin larg nëse ankthi është shumë i madh. Dhe për shkak se shumica e filmave horror përfundojnë me monsters të mposhtur, ata u japin shikuesve ndjenjën se nëse ne e tolerojmë ankthin tonë, do të jemi në rregull në fund. Kjo është siguruese për njerëzit në ankth. “

Mund të jetë një lloj Terapie Ekspozimi

Mjedisi i kontrolluar i shikimit të një filmi të frikshëm ndihmon njerëzit me praktikë ankthi që të punojnë me të dhe zgjidhin emocione intensive, të pakëndshme – diçka që shumë luftojnë për të bërë në mënyrë efektive. McDonnell beson se filmat horror mund të jenë një mjet i dobishëm në terapinë e ekspozimit.

“Terapia e ekspozimit është një terapi që i ekspozon klientët ndaj stimujve të tyre të frikësuar me idenë e mësimit të klientit që ata mund të trajtojnë kërcënimin e perceptuar, dhe se frika ka të ngjarë të mos jetë aq e keqe sa menduan se do të ishte”, tha ajo, duke përmendur atë tmerr filmat mund t’i ekspozojnë shikuesit ndjesitë fizike të ankthit, siç janë rrahja e shpejtë e zemrës, djersitja dhe frymarrja e rëndë./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë