Die, Mar 31, 2024
Banner Top
Banner Top
Pesë këshilla për të përballuar emocionet tuaj

Shumë herë njerëzit përdorin ushqimin për të përballuar emocionet e tyre gjatë periudhave stresuese. Por ngrënia për të mpirë dhimbjen emocionale shpesh mund të çojë në mbingrënie emocionale. Pra, është e rëndësishme të përpiqeni të zgjidhni problemet tuaja pa përdorur ushqim.

Edhe pse ngrënia emocionale mund të mpijë dhimbjen në afat të shkurtër, në afat të gjatë do të shkaktojë më shumë probleme dhe do t’ju bëjë të ndiheni më keq.

Dëshironi të mësoni se si të menaxhoni emocionet tuaja pa iu drejtuar ushqimit?

Identifikoni arsyet e të ngrënit emocional

Ushqimi ka një lidhje emocionale me ne pothuajse që nga dita e lindjes.

Është e rëndësishme të kuptoni se si ka ndikuar tek ju ngrënia emocionale. Pranimi i faktit që po përpiqeshit të ndihmoni veten vetëm duke mos ngrënë ose duke ngrënë tepër, mund t’ju japë empati për veten dhe ta bëjë më të lehtë ndalimin e sjelljes.

Eksploroni kohët e fundit kur jeni dorëzuar ose e teproni për arsye që nuk lidhen me urinë dhe më pas eksploroni përfitimet e kësaj sjelljeje, p.sh. komoditetin që të dha. Më pas përmendni efektet negative që kjo ka pasur tek ju, siç është izolimi që keni ndjerë. Pastaj pyesni veten: “A janë të mirat më të mëdha se të këqijat?”

Meqenëse ngrënia e tepërt shpesh shkaktohet nga faktorë emocionalë si stresi ose zbrazëtia, listoni çdo ndjenjë që shkakton ngrënien emocionale për ju dhe përshkruani se si keni reaguar ndaj atyre nxitësve.

Jini të vetëdijshëm për gamën e emocioneve tuaja

Shumë njerëz përpiqen të fshehin ose shmangin emocionet e tyre, kështu që është e rëndësishme t’i eksploroni ato me ndershmëri për të zbuluar nëse po ju shkaktojnë të ngrënit e tepruar.

Merrni parasysh emocionet e mëposhtme: frikë, zemërim, trishtim, gëzim, neveri, habi dhe turp. Pastaj mendoni për herën e fundit që keni ndjerë ndonjë nga këto emocione dhe se si ato e kanë bërë trupin tuaj të ndihet.

Herën tjetër që të ndjeni ndonjë nga ndjenjat e mëposhtme, vini re se si ju bëri të ndiheni, ku në trupin tuaj e keni ndjerë atë dhe nëse ishte e këndshme apo jo, etj. Njohja e ndjenjave tuaja është një pjesë jetike e luftimit të të ngrënit emocional.

Shëroni ngrënien emocionale përmes kujdesit për veten dhe dhembshurisë

Identifikimi i këtyre pikave janë hapa kyç në procesin e përballjes me emocionet tuaja pa përdorimin e ushqimit, pasi ato jo vetëm ju tregojnë se keni nevoja emocionale, por se ato janë të rëndësishme dhe keni të drejtë t’i plotësoni ato.

Ka shumë nevoja, të tilla si gjumë dhe pushim adekuat si dhe kënaqësi sensuale, që janë të nevojshme për kujdesin ndaj vetes.

Për të kuptuar me të vërtetë emocionet tuaja, duhet të përpiqeni të jeni të sjellshëm me veten tuaj.

Rendisni aktivitetet e kujdesit që bëni dhe ato që dëshironi të bëni në të ardhmen dhe pyesni veten nëse ka një kohë në ditë kur mund t’i shtoni këto aktivitete.

Merrni kohë për të kuptuar ndjenjat tuaja

Shumë njerëz luftojnë me mënyrën se si ndihen kur nuk janë të uritur, por duan të hanë, ose kur kanë ngrënë mjaftueshëm për të kënaqur urinë, por duan të hanë më shumë, është e rëndësishme të marrësh pak kohë për të pyetur veten se si ndihesh vërtet.

Duke marrë kohë për të zbuluar shkaktarët tuaj emocionalë, në mënyrë që të përqendroheni më shumë në urinë dhe kënaqësinë tuaj kur hani dhe jo në emocionet tuaja.

Mundohuni të pyesni veten rregullisht se çfarë ndjeni dhe çfarë keni vërtet nevojë. Duke e bërë këtë rregullisht, do të jeni në gjendje të kontrolloni emocionet tuaja në mënyrë të tillë që nevoja juaj për ushqim të zhduket.

Gjeni një shpërqendrim të dobishëm

Edhe pse ju keni mësuar të pranoni emocionet tuaja dhe të kujdeseni për mendjen tuaj, ndonjëherë kjo nuk është realiste dhe mund t’ju duhet të gjeni një shpërqendrim të dobishëm. Ndonjëherë një aktivitet i lumtur është ajo që ju nevojitet për të hequr mendjen nga ajo që ndjeni.

Ka shumë shpërqendrime që mund t’ju heqin mendjen nga emocionet tuaja, të tilla si shikimi i një filmi, dëgjimi i muzikës ose zgjidhja e një fjalëkryqi. Zgjidhni një aktivitet që ju pëlqen veçanërisht ku mund të angazhoheni vërtet dhe të harroni emocionet tuaja.

Për t’u përgatitur për situatat e ardhshme, mendoni për situata të mundshme stresuese dhe strategji që mund të përdorni për t’i zgjidhur ato.

Youtube

Arkiva

Kategoritë