Mar, Maj 17, 2022
Banner Top
Banner Top
Periodontiti dhe simptomat e kësaj sëmundje

Periodontiti (per-e-o-don-TIE-tis), i quajtur edhe sëmundja e mishrave të dhëmbëve, është një infeksion serioz i mishrave të dhëmbëve që dëmton indet e buta dhe, pa trajtim, mund të shkatërrojë kockën që mbështet dhëmbët tuaj. Periodontiti mund të shkaktojë lirimin e dhëmbëve ose të çojë në humbjen e dhëmbëve.

Periodontiti është i zakonshëm, por kryesisht i parandalueshëm. Zakonisht është rezultat i higjienës së dobët orale. Larja e dhëmbëve të paktën dy herë në ditë, përdorimi i fillit me fill çdo ditë dhe kontrollet e rregullta dentare mund të përmirësojnë shumë shanset tuaja për trajtim të suksesshëm për periodontitin dhe gjithashtu mund të zvogëlojnë mundësinë tuaj për ta zhvilluar atë.

Mishrat e shëndetshme janë të forta dhe rozë të zbehtë dhe përshtaten fort rreth dhëmbëve. Shenjat dhe simptomat e periodontitit mund të përfshijnë:

Mishrat e fryrë ose të fryrë

Mishrat e kuqe të ndezura, të kuqe të errëta ose të purpurta

Mishrat e dhëmbëve që ndjehen të butë kur preken

Mishrat që rrjedhin lehtësisht gjak

Furçë dhëmbësh me ngjyrë rozë pas larjes

Nxjerrja e gjakut gjatë larjes ose pastrimit të dhëmbëve

Fryma e keqe

Qelb midis dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve

Dhëmbët e lëshuar ose humbja e dhëmbëve

Përtypje e dhimbshme

Hapësira të reja zhvillohen midis dhëmbëve tuaj

Mishrat që largohen nga dhëmbët tuaj (tërhiqen), duke i bërë dhëmbët tuaj të duken më të gjatë se normalja

Një ndryshim në mënyrën se si dhëmbët tuaj përshtaten kur kafshoni

Arkiva

Kategoritë