Hën, Nën 29, 2021
Banner Top
Banner Top
Nuk ka të bëjë vetëm me ju: Ekspertët thonë se marrja e një vaksine anti-COVID mbron të gjithë rreth jush

Mposhtja e kësaj pandemie dhe variantit shumë ngjitës Delta nuk ka të bëjë vetëm me mbrojtjen e vetes përmes vaksinimit – ka të bëjë edhe me vaksinimin e të tjerëve në komunitet, thonë mjekët.

“Edhe nëse jeni të vaksinuar, nëse jetoni në një zonë me nivele të larta të përhapjes së COVID-19 – dhe me variantin Delta që rritet – ekziston një shans që të infektoheni”, tha mjekja e urgjencës Dr. Leana Wen.

Varianti Delta është variant më i transmetueshëm i identifikuar deri tani, tha kreu i Organizatës Botërore të Shëndetësisë. Është rreth 40 për qind deri 60 për qind më i transmetueshëm se varianti shumë ngjitës Alpha (B.1.1.7) , sipas Qendrës Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve.

Në Shtetet e Bashkuara, varianti Delta është përhapur në çdo shtet dhe tani është përgjegjës për më shumë se 50 për qind të rasteve, thanë Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

“Në disa pjesë të vendit, kjo përqindje është edhe më e lartë, veçanërisht në zonat me norma të ulëta vaksinimi”, tha CDC . “Kjo rritje e shpejtë është shqetësuese dhe kërcënon përparimin që Shtetet e Bashkuara kanë bërë drejt përfundimit të pandemisë”, shkruan CNN.

Ndërsa varianti Delta vazhdon të përhapet, “ne e dimë se ekziston rreziku i infektimit të përparimit midis njerëzve të vaksinuar plotësisht”, tha Wen. “Pra, edhe nëse jeni të vaksinuar, ju përsëri mund të infektoheni. Gjëja më e sigurt është që të gjithë përreth jush – edhe nëse jeni të vaksinuar – të vaksinohen gjithashtu”.

Por edhe kur njerëzit marrin infeksione të rëndësishme, vaksinat janë akoma “shumë, shumë të larta në efektshmëri”, kur bëhet fjalë për parandalimin e sëmundjeve të rënda ose shtrimin në spital – deri në 90 për qind, tha Dr. Anthony Fauci, drejtori i Institutit Kombëtar për alergji dhe sëmundje infektive.

Ka disa mjekë që kanë shprehur interesim për t’i dhënë një dozë përforcuese vaksine disa pacientëve, por CDC dhe Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave thonë se ata që janë plotësisht të vaksinuar nuk kanë nevojë për një dozë përforcuese tani. 

Arkiva

Kategoritë