Sht, Dhj 4, 2021
Banner Top
Banner Top
Mungesa e vitaminës D: Shenja paralajmëruese në kokën tuaj

Në muajt e verës, shumica e popullsisë merr mjaftueshëm vitaminë D përmes ekspozimit ndaj dritës së diellit dhe një diete të shëndetshme dhe të ekuilibruar.

Midis tetorit dhe fillimit të marsit NHS thotë se ne nuk prodhojmë mjaftueshëm vitaminë D nga rrezet e diellit, kështu që ju duhet të merrni vitaminë D nga dieta juaj. Rreth 20 për qind e të rriturve mund të kenë mangësi të vitaminës D.

Vitamina D dietike gjendet në ushqime të tilla si peshku me vaj, mishi i kuq dhe të verdhat e vezëve. NHS thotë se faktorët e rrezikut përfshijnë mungesën e ekspozimit ndaj dritës së diellit, lëkurën më të errët, të qenit i mbyllur në shtëpi, dhe të qenit shtatzënë ose ushqyerjen me gji. Simptomat mund të përfshijnë dhimbje dhe dobësi të muskujve, dhimbje kronike të përhapura ose dhimbje të kockave në pjesën e poshtme të shpinës, legenit dhe këmbës.

Holland & Barrett thotë se 90 për qind e vitaminës D në trupin tonë duhet të vijë nga dalja në rrezet e diellit dhe vetëm 10 për qind është nga dieta juaj. Faqja shëndetësore paralajmëron: “Edhe nëse hani ushqime të fortifikuara, mund të jeni në rrezik të mungesës së vitaminës D. Simptomat e vitaminës D të ulët ndryshojnë nga personi në person”.

Një shenjë është djersitja e kokës, pasi një “shenjë e hershme” e zakonshme e mungesës së vitaminës D është një lëkura e djersitur e kokës. Faqja gjithashtu liston një numër shenjash të tjera që duhet të keni parasysh. Humori i ulët, muskujt e dobët, sëmurja e shpeshtë dhe shtimi në peshë mund të jenë gjithashtu shenja të mungesës së vitaminës.

Mungesa e sasisë së kërkuar mund të dobësojë mbrojtjen imune, por nëse nivelet e ulëta lihen të pa trajtuara, mund të krijojnë gjithashtu siklet. Megjithatë, marrja e tepërt e vitaminës D mund të jetë po aq e dëmshme dhe duhet shmangur.

NHS thotë se marrja e shumë suplementeve të vitaminës D për një periudhë të gjatë kohore mund të shkaktojë akumulimin e tepërt të kalciumit në trup, gjë që mund të dobësojë kockat dhe të dëmtojë veshkat dhe zemrën.

Arkiva

Kategoritë