Mar, Maj 17, 2022
Banner Top
Banner Top
Mbidoza e paracetamolit: Dy efekte anësore ‘jashtëzakonisht të zakonshme’

Paracetamoli është një ilaç i përdorur zakonisht që mund të ndihmojë në trajtimin e dhimbjeve dhe uljen e një temperature të lartë trupore.

Zakonisht përdoret për të lehtësuar dhimbjen e butë ose të moderuar, të tilla si dhimbje koke, dhimbje dhëmbi dhe zvogëlim i etheve ose temperaturës të shkaktuara nga sëmundje të tilla si ftohjet dhe gripi. Sipas NHS, doza e zakonshme e paracetamolit është një ose dy tableta 500mg në të njëjtën kohë.

Sipas NHS, të përzierat dhe të vjellat janë simptoma “jashtëzakonisht të zakonshme” të mbidozës së paracetamolit.

Këto simptoma mund të ndodhin brenda disa orësh nga marrja e një doze, paralajmëron trupin shëndetësor, shkruan Express.co.uk.

Hepatotoksiciteti është dëmtimi i mëlçisë i shkaktuar nga ekspozimi ndaj ilaçeve. Sidoqoftë, siç shpjegon NHS, nëse përjetoni përgjumje në një ose dy ditët e para pas një mbidoze të vetme të paracetamolit, nuk ka gjasa të jetë për shkak të dështimit të mëlçisë, prandaj merrni parasysh shkaqet e tjera.

Efektet e tjera anësore të mbidozës përfshijnë:

  • Dhimbje barku në kuadrantin e sipërm të djathtë,
  • Verdhëz.

Një artikull i botuar në British Medical Journal (BMJ) shtjellon më tej efektet e mbidozimit. Sipas BMJ, pacientët shpesh janë asimptomatikë ose kanë vetëm simptoma të lehta gastrointestinale në paraqitjen fillestare.

“Rrallë, mbidoza mund të paraqitet me koma dhe acidozë të rëndë metabolike”, paralajmëron artikulli i BMJ. Acidoza metabolike është një gjendje në të cilën ka shumë acid në lëngjet e trupit. 

Arkiva

Kategoritë