Pre, Maj 20, 2022
Banner Top
Banner Top
Malaria dhe simptomat e kësaj sëmundje

Malaria është një sëmundje e shkaktuar nga një parazit. Paraziti përhapet te njerëzit përmes pickimit të mushkonjave të infektuara. Njerëzit që vuajnë nga malaria zakonisht ndihen shumë të sëmurë me temperaturë të lartë dhe të dridhura.

Ndërsa sëmundja është e pazakontë në klimat e butë, malaria është ende e zakonshme në vendet tropikale dhe subtropikale. Çdo vit afro 290 milionë njerëz infektohen nga malaria dhe më shumë se 400,000 njerëz vdesin nga kjo sëmundje.

Për të reduktuar infeksionet e malaries, programet botërore të shëndetit shpërndajnë barna parandaluese dhe rrjeta shtrati të trajtuara me insekticide për të mbrojtur njerëzit nga pickimi i mushkonjave.

Organizata Botërore e Shëndetësisë ka rekomanduar një vaksinë kundër malaries për përdorim tek fëmijët që jetojnë në vende me numër të lartë të rasteve të malaries.

Rrobat mbrojtëse, rrjetat e shtratit dhe insekticidet mund t’ju mbrojnë gjatë udhëtimit. Ju gjithashtu mund të merrni ilaçe parandaluese para, gjatë dhe pas një udhëtimi në një zonë me rrezik të lartë. Shumë parazitë të malaries kanë zhvilluar rezistencë ndaj barnave të zakonshme që përdoren për trajtimin e sëmundjes

Simptomat e malaries mund të përfshijnë:

Ethe

Të dridhura

Ndjenja e përgjithshme e shqetësimit

Dhimbje koke

Nauze dhe të vjella

Diarreja

Dhimbje barku

Dhimbje muskujsh ose kyçesh

Lodhja

Frymëmarrje e shpejtë

Rrahje të shpejta të zemrës

Kollë/mayoclinc

Arkiva

Kategoritë