Pre, Maj 20, 2022
Banner Top
Banner Top
Llojet e Takikardisë

Ka shumë lloje të ndryshme të takikardisë. Takikardia sinusale i referohet një rritjeje tipike të rrahjeve të zemrës që shpesh shkaktohet nga stërvitja ose stresi.

Llojet e tjera të takikardisë grupohen sipas pjesës së zemrës përgjegjëse për ritmin e shpejtë të zemrës dhe shkakut. Llojet e zakonshme të takikardisë të shkaktuara nga ritmet e parregullta të zemrës (aritmitë) përfshijnë:

Fibrilacioni atrial (A-fib).

Ky është lloji më i zakonshëm i takikardisë. Sinjalet elektrike kaotike dhe të parregullta në dhomat e sipërme të zemrës (atria) shkaktojnë një rrahje të shpejtë të zemrës. A-fib mund të jetë i përkohshëm, por disa episode nuk do të përfundojnë nëse nuk trajtohen.

Flutter atrial.

Flutter atrial është i ngjashëm me A-fib, por rrahjet e zemrës janë më të organizuara. Episodet e flutterit atrial mund të largohen vetë ose mund të kërkojnë trajtim. Njerëzit që kanë flutter atrial gjithashtu shpesh kanë fibrilacion atrial në raste të tjera.

Takikardi ventrikulare.

Kjo lloj aritmie fillon në dhomat e poshtme të zemrës (barkushet). Ritmi i shpejtë i zemrës nuk i lejon barkushet të mbushen dhe të shtrëngohen (kontraktohen) për të pompuar mjaftueshëm gjak në trup. Episodet e takikardisë ventrikulare mund të jenë të shkurtra dhe të zgjasin vetëm disa sekonda pa shkaktuar dëm. Por episodet që zgjasin më shumë se disa sekonda mund të jenë kërcënuese për jetën.

Takikardia supraventrikulare (SVT).

Takikardia supraventrikulare është një term i gjerë që përfshin aritmitë që fillojnë mbi barkushe. Takikardia supraventrikulare shkakton episode të rrahjeve të zemrës (palpitacione) që fillojnë dhe mbarojnë befas. Fibrilacioni ventrikular. Sinjalet elektrike të shpejta dhe kaotike bëjnë që barkushet të dridhen në vend që të kontraktohen në mënyrë të koordinuar. Ky problem serioz mund të çojë në vdekje nëse ritmi i zemrës nuk rikthehet brenda pak minutash. Shumica e njerëzve që kanë fibrilacion ventrikular kanë një sëmundje të zemrës ose kanë përjetuar trauma serioze, si p.sh. goditja nga rrufeja./mayoclinic

Arkiva

Kategoritë