Hën, Dhj 6, 2021
Banner Top
Banner Top
Kur duhet të kërkohet analiza hs CRP? – Informacione nga laboratori Biohit

Përvec kryerjes së analizave në mënyrë të saktë dhe të shpejtë, laboratori Biohit kujdeset që t’ju japë edhe informacione të rëndësishme për shëndetin tuaj.

Duke e pasur gjithnjë prioritet pacientin, Biohit asnjëherë nuk heziton që të jetë “dritare” informimi për ta.

Më poshtë gjeni një shkrim të Biohit në lidhje me atë se kur duhet të kërkohen analizat hs – CRP.

Kur duhet te kerkohet analiza hs-CRP ?

Burrat 50 vjeç ose më të ri dhe gratë 60 vjeç ose më të reja kanë një rrezik të ndërmjetëm. Mund të jetë gjithashtu e dobishme për vendimet e trajtimit kur burrat dhe gratë janë më të vjetër se këto mosha përkatëse dhe kanë LDL-C më pak se 130 mg / L dhe plotësojnë disa kritere të tjera, të tilla si sëmundje ekzistuese e zemrës, diabeti, sëmundja e veshkave ose kushtet inflamatore. Kur vlerësohet hs-CRP, mund të përsëritet për të konfirmuar që një person ka nivele të ulëta të vazhdueshme të inflamacionit. Rekomandojnë që matja e hs-CRP më e madhe se 10 mg / L të përsëritet dy herë, në mënyrë optimale dy javë larg ,në pacientët pa infeksion ose sëmundje akute.

Çfarë do të thotë rezultati i provës?

Nivele relativisht të larta të hs-CRP me te larta se 10 mg / L në individë të shëndetshëm janë zbuluar se janë parashikuese të një rreziku të shtuar të një sulmi në zemër të ardhshme, goditje në tru, vdekje të papritur kardiake, dhe sëmundje arteriale periferike, edhe kur nivelet e kolesterolit janë brenda një kufiri të pranueshëm. Grupet e rrezikut jane si më poshtë:

Rrezik i ulët: më pak se 1.0 mg / L , Rreziku mesatar: 1.0 deri 3.0 mg / L , Rrezik i lartë: mbi 3.0 mg / L

Këto vlera janë vetëm një pjesë e procesit të vlerësimit total për sëmundjet kardiovaskulare. Faktorët shtesë të rrezikut që duhet të merren parasysh janë nivelet e ngritura të kolesterolit, LDL-C, triglicerideve dhe glukozës. Përveç kësaj, pirja e duhanit, presioni i lartë i gjakut (hipertensioni) dhe diabeti gjithashtu rrisin nivelin e rrezikut.

A ka ndonjë gjë tjetër që duhet të dijmë?

• Marrja e ilaçeve anti-inflamatore josteroide (NSAIDs, p.sh., aspirinë, ibuprofen dhe naproksen) ose statinat mund të zvogëlojnë nivelet e CRP në gjak. Të dy ilaçet anti-inflamatore dhe statinat mund të ndihmojnë në uljen e inflamacionit, duke zvogëluar kështu CRP.

• Gratë qe perdorin terapinë e zëvendësimit të hormoneve është treguar se kanë nivele të larta të hs-CRP.

• Meqenëse testet hs-CRP dhe CRP matin të njëjtën proteinë, njerëzit me inflamacion kronik, siç janë ata me artrit, nuk duhet të kenë të matur nivelet hs-CRP. Nivelet e tyre të CRP do të jenë tashmë shumë të larta për shkak të artritit, kështu që rezultatet e testit hs-CRP nuk do të jenë kuptimplotë.

A është hs-CRP specifik për parashikimin e sëmundjes së zemrës?

CRP është një shënues i inflamacionit, një proces që mund të ndikojë në një numër sistemesh apo organesh. Shumica e studimeve deri më tani janë përqendruar në sëmundjet e zemrës, por hulumtimet e reja tregojnë se të kesh CRP në interval të lartë normal mund të shoqërohet edhe me sëmundje të tjera si kanceri i zorrës së trashë, ndërlikimet e diabetit dhe mbipesha etj.

Kontakti:

[email protected]

044 791 363

Arkiva

Kategoritë