Pre, Dhj 3, 2021
Banner Top
Banner Top
Kjo pije ngre presionin e gjakut dhe rrezikon zemrën

Konsumimi i 1000 ml pije energjike në një periudhë të shkurtër kohore mund të rrisë presionin e gjakut dhe rrezikun e anomalive në aktivitetin elektrik të zemrës, gjë që mund të ndikojë në ritmin e zemrës, sipas një studimi të ri të vogël të botuar në Journal of the American Heart Association.

Studimi përfshiu 34 vullnetarë të shëndetshëm të moshës 18 deri në 40 vjeç, të cilëve iu kërkua të zgjidhnin dhe pinin në mënyrë të rastësishme ose 1000 ml të njërës prej dy pijeve energjike me kafeinë në treg ose një pije energjike virtuale për tre ditë të ndryshme. Pijet konsumoheshin brenda 60 minutave dhe jo më pak se 500 ml çdo 30 minuta.

Studiuesit matën aktivitetin elektrik në zemrat e vullnetarëve me elektrokardiogram dhe gjithashtu regjistruan presionin e gjakut të secilit pjesëmarrës. Të gjitha matjet janë marrë në fillim të studimit dhe më pas çdo 30 minuta për katër orë pas konsumimit të pijes.

Të dyja pijet energjike të testuara përmbanin 304-320 ml kafeinë për 1000 ml, një dozë që vlerësohet se nuk ndryshon aktivitetin elektrik të zemrës. Pije të tjera të zakonshme energjike në studim përfshinin taurinën (aminoacidin), glukuronolaktonin (që gjendet në bimë dhe indet lidhëse) dhe vitaminat B. Pija placebo përmbante ujë të gazuar, lëng gëlqereje dhe aditivë me shije qershie.

Në pjesëmarrësit që pinin një nga dy pijet energjike, studiuesit zbuluan se intervali QT ishte 6-7.7 milisekonda më i gjatë në katër orë, krahasuar me ata që pinin placebo. Intervali QT është matja e kohës që duhet për depolarizimin dhe ripolarizimin e barkusheve të zemrës. Koha ndërmjet fillimit të depolarizimit dhe përfundimit të repolarizimit të barkut zgjat nga fillimi i apendiksit Q deri në fund të apendiksit T. Kohëzgjatja normale e intervalit QT është 0,35 sek. Nëse kjo periudhë kohore është ose shumë e shkurtër ose shumë e gjatë, mund të shkaktojë një rrahje të parregullt të zemrës, me aritminë që rezulton kërcënuese për jetën.

Rezultatet e studimit konfirmojnë gjetjet e mëparshme dhe tregojnë se ndryshimet në intervalin QT përgjithësisht vazhdojnë pas periudhës katër orëshe të ndjekjes, në vend që të jenë një simptomë afatshkurtër që zgjat menjëherë pas konsumimit të 1000 ml pije energjike. Studiuesit gjetën gjithashtu një rritje statistikisht të rëndësishme të presionit të gjakut sistolik dhe diastolik prej 4-5 mm Hg në pjesëmarrësit që konsumonin pije energjike.

“Kemi gjetur një lidhje midis konsumit të pijeve energjike dhe ndryshimeve në intervalin QT dhe presionit të gjakut, të cilat nuk mund t’i atribuohen kafeinës. “Ne duhet urgjentisht të hetojmë përbërësin specifik ose kombinimin e përbërësve në lloje të ndryshme të pijeve energjike që mund të shpjegojnë gjetjet e provës sonë klinike,” tha autori kryesor Sachin A. Shah, një profesor i farmacisë në Thomas School of Farmacy and Health. Shkenca Long i Universitetit të Paqësorit në Stockton, Kaliforni.

Vihet re se ky është studimi më i madh i kontrolluar mbi efektet e pijeve energjike në zemër dhe presionin e gjakut te vullnetarë të rinj të shëndetshëm. Megjithatë, studimi i nënshtrohet disa kufizimeve, si p.sh. se ai është krijuar për të vlerësuar efektet e konsumit afatshkurtër të një pije energjike dhe nuk jep informacion as për efektet afatgjata, as për efektet e konsumit të rregullt. Përveç kësaj, ai vlerësoi ekskluzivisht konsumin e pijeve energjike, megjithëse këto zakonisht kombinohen me konsumimin e substancave të tjera, si alkooli. Së fundi, studimi përfshiu vetëm individë të shëndetshëm të moshës 18 deri në 40 vjeç dhe rezultatet mund të jenë të ndryshme në popullatat e tjera.

“Pijet energjike janë lehtësisht të arritshme dhe zakonisht konsumohen nga një numër i madh adoleshentësh dhe të rinjsh, si studentët, kështu që është shumë e rëndësishme të kuptojmë se si këto pije ndikojnë në zemër”, tha bashkëautorja e studimit Kate O’Dell.

Arkiva

Kategoritë