Enj, Sht 29, 2022
Banner Top
Banner Top
Këto janë gjërat që mund të na i shkaktojë sheqeri

Ne shpesh konsumojmë këto gjëra të ëmbëla gjatë ditës por shpesh nuk ndalemi të marrim parasysh sasinë e sheqerit që konsumojmë në baza ditore. Trupat tanë kanë nevojë për një nivel të marrjes së sheqerit, por kjo duhet të vijë nga burime natyrore siç janë pemët dhe perimet.

Sheqernat natyrore në një dozë të moderuar janë të mira për ju, por sheqernat e rafinuara janë të dëmshëm për organizmin tuaj.

Sheqeri na bën të shtojmë peshë

Ky është një rezultat i dukshëm kur trupi fillon të ruajë shumë sheqer. Përveç kësaj, pijet e sheqerit përmbajnë fruktoza, një sheqer të thjeshtë që rrit ëndjen tuaj dhe dëshirën për ushqim më shumë se glukozë, duke çuar në një rreth vicioz të konsumimit të sheqerit edhe më shumë. Një akumulim i yndyrave të trupit gjithashtu rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

Diabet

Ekziston një lidhje e qartë mes konsumit të tepërt të sheqerit dhe diabetit. Konsumi i zgjatur i sheqerit të lartë çon rezistencën ndaj insulinës, një hormon që prodhohet nga pankreasi që rregullon nivelet e sheqerit në gjak. Kjo mund të çojë në rritje të niveleve të sheqerit në gjak dhe të rrisë rrezikun e diabetit. Njerëzit me diabet të tipit 2 ende bëjnë insulinë në trupin e tyre, por qelizat e tyre nuk e përdorin atë si dhe të tjerët pa diabet të tipit 2. Ky është një kusht i përjetshëm që duhet të menaxhohet.

Mosfunksionimi i pankreasit

Shumë sheqer gjatë një periudhe të gjatë kohore bën që pankreasi juaj të mos punoj. Organi nuk funksionon në kapacitetin e saj të plotë dhe nuk mund të prodhojë insulinë të mjaftueshme, duke çuar në ndjeshmërinë ndaj insulinës. Kjo pastaj në fund të fundit mund të çojë në individin që ka për të injektuar insulinën – të cilin ne zakonisht e konsiderojmë si diabet tip 2.

Sëmundja e mëlçisë

Bombardimi i vazhdueshëm i glukozës – ku po vendosni shumë sheqer në trupin tuaj – do të thotë që mëlçia nuk mund të përballojë. Mëlçia mund të ruajë aq shumë glukozë në një mënyrë të shëndetshme. Pasi që mëlçia është e mbingarkuar, ajo çon në sëmundjen jo alkolike të mëlçisë (NAFLD), një gjendje e karakterizuar nga ngritja e tepruar e yndyrës në mëlçi. Ndërsa mëlçia juaj ndihmon që trupi juaj të tretet me ushqim, të ruajë energji dhe të largojë helmet, një mosfunksionim ose infeksion i mëlçisë do të rezultojë në shumë çështje serioze.

Kancer

Ekzistojnë disa dëshmi se konsumimi i sasive të mëdha të sheqerit shoqërohet me një rrezik në rritje të kancereve të caktuara, siç është kanceri i esofagut. Duke pasur një dietë të lartë në sheqer rrit inflamacionin në trupin tuaj dhe mund të shkaktojë rezistencë ndaj insulinës, të cilat të dyja rrisin rrezikun e kancerit.

Youtube

Arkiva

Kategoritë